Annons

”Regeringen måste pausa kompetensutvisningar”

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson. Foto: Patrik Österberg/TT

Problemet med så kallade kompetensutvisningar är parkerat i en utredning och lösningen kan dröja till 2022. Regeringen kan och borde pausa utvisningarna redan nu, skriver Thomas Erséus och Andreas Åström, Almega.

Under strecket
Publicerad
Foto: Pressbild

Bristen på kvalificerad arbetskraft har under lång tid varit ett stort tillväxthinder i näringslivet. Coronakrisen har förändrat spelplanen på arbetsmarknaden, men många snabbväxande tjänsteföretag, inom exempelvis it-branschen, har fortsatt stora behov att rekrytera utländska topptalanger. Svenska företags rekryteringsproblem har att göra med brister i utbildningssystemet, svag matchning på arbetsmarknaden, långsam integration av nyanlända och en åldrande befolkning. Rekrytering utomlands har därför varit en nödvändig säkerhetsventil som lindrat problemet något.

Den första säkerhetsventilen är möjligheten till rekrytering inom EU. Den fria rörligheten för arbetskraft inom EU är mycket positiv för det svenska näringslivet och för offentlig sektor. Många europeiska länder har dock samma stora utmaning med en åldrande befolkning som Sverige, samtidigt som de också har brist på högkvalificerad arbetskraft i tillväxtbranscher.

Annons
Annons
Annons