Annons

Claes Arvidsson:Regeringen lyssnar bara när det passar

Löfven. Selektivt lyssnande.
Löfven. Selektivt lyssnande. Foto: Robin Lorentz-Allard/TT

Det verkar mest ha varit tungomålstalande när Stefan Löfven i Sälen 2018 talade om att det var regeringens främsta uppgift att rikets säkerhet ska försvaras i varje läge.

Under strecket
Publicerad

Inget är mer grundläggande för en stat än att skydda sina medborgare och sina gränser. Rikets säkerhet ska försvaras i varje läge. Det är regeringens främsta uppgift. Orden föll tungt när statsminister Stefan Löfven talade i Sälen 2018, men det var allra mest tungomålstalande. Det är svårt att veta vad som ska till för en ändring – innan det är för sent. Militär förmåga tar tid att bygga.

Mellan den 3 och 12 augusti genomförde Ryssland övningen Ocean Shield 2020 med Kaliningrad som utgångspunkt för offensiva aktioner i syfte att etablera herravälde till havs och i luften i Östersjön. Marininfanteri tränade landstigning. Sedan gick en flottstyrka genom Öresund ut i Nordsjön, där man simulerade anfall med kryssningsrobotar mot mål till havs och på land. Efter fullgjort uppdrag återvände man till Östersjön för att radera kvarvarande motstånd och omöjliggöra hjälp sjövägen.

Annons
Annons
Annons