Annons
X
Annons
X

Lagförslag: Kvotera in kvinnor – annars böter

Regeringen lägger ett lagförslag om kvotering till bolagsstyrelser. Senast 2019 ska 40 procent av ledamöterna vara kvinnor, annars väntar böter.

– Det går inte att tala om det här år ut och år in utan att faktiskt leverera, säger näringsminister Mikael Damberg (S).

Av TT
Debatten om kvotering
Näringsminister Mikael Damberg ryter till: Det går inte att tala om det här år ut och år in.
Näringsminister Mikael Damberg ryter till: Det går inte att tala om det här år ut och år in. Foto: Marcus Ericsson/TT

Jag hade hoppats att näringslivet skulle ha ökat tempot på egen hand.

Regeringen har förlorat tålamodet med börsbolagen. 280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag kommer att omfattas av den nya lagen om den passerar riksdagen.

– Vi har varit tydliga med att vi skulle utvärdera situationen efter stämmoperioden i år. En viss förbättring har skett, cirka 32 procent kvinnor är man uppe i. Men det går väldigt långsamt, säger Mikael Damberg.

Annons
X

Lagen ska gälla redan från 2017, men först 2019 måste bolagen betala sanktionsavgifter om det inte är minst 40 procent av ledamöter av vardera kön. Avgifterna ska enligt förslaget ligga på mellan 250 000 och fem miljoner kronor, beroende på bolagets storlek.

Sanktionsavgiften för de statliga bolagen kommer att ligga på max.

Men frågan är om lagen får stöd i riksdagen. Endast Miljöpartiet och Vänsterpartiet har sagt ja till kvotering hittills.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det ligger en väldig bevisbörda på de partier som säger att den här frågan är viktig, och som dessutom säger att de är ett feministiskt parti. Jag är optimistisk eftersom jag tror att det här är helt rätt, säger Damberg.

  Han tycker att Moderaterna gjort en omsvängning under Anna Kinberg Batra, efter att ha öppnat för en diskussion om kvotering under Fredrik Reinfeldts tid.

  – Principiellt handlar det om att maxa konkurrenskraften i Sverige. Vi vet att näringslivet själv ser att jämställda styrelser är en konkurrensfördel. Men det är också en rättvisefråga. Jag hade hoppats att näringslivet skulle ha ökat tempot på egen hand, säger Damberg.

  32 procent av ledamöterna i börsbolagen är kvinnor efter 2016 ås stämmor, enligt statistik från SIS Ägarservice som tagits fram på uppdrag av Kollegiet för svensk bolagsstyrning, uppger regeringen.

  Enligt en kartläggning från stiftelsen Allbright från mitten av maj var 46 procent av de nya styrelseledamöter som valdes in under våren 2016 kvinnor. Med detta tillskott har andelen börsbolag med jämställd styrelse ökat till drygt en fjärdedel, 27 procent, en ökning med 4 procentenheter jämfört med läget i fjol.

  En styrelse definieras som jämställd om den består av minst 40 procent kvinnor.

  Bästa bransch när det gäller kvinnlig representation i börsstyrelser är fastighetsbranschen, vars andel kvinnor i styrelserna lyfte till 40 procent i år, mot 35 procent ett år tidigare.

  För finansbranschen ökade andelen till 36 procent mot tidigare 32 procent. Sämst är energibranschen, där andelen kvinnor i styrelsen minskade till 14 procent, från 16 procent ett år tidigare.

  Annons

  Näringsminister Mikael Damberg ryter till: Det går inte att tala om det här år ut och år in.

  Foto: Marcus Ericsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X