Annons

Regeringen om krisavtalet: ”Alla möjliga åtgärder”

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Karin Wesslen/TT

Mer statliga pengar till vård och företag från staten är två av regeringens svar på coronakrisen. Det tidigare annonserade krisavtalet kommer komma flera månader tidigare. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SvD.

Under strecket
Publicerad

Nyheten kommer samtidigt som Riksbankchefen Stefan Ingves vittnade för Riksdagens finansutskott att coronaviruset kommer ”oundvikligen ha negativa effekter” på ekonomin.

Avtalet skulle egentligen gått i kraft 1 augusti men kommer nu flera månader tidigare. Bland annat kommer vården och andra myndigheter få mer pengar.

Finansministern vill dock inte ge ett exakt besked om när krispengarna och det nya efterlängtade korttidsarbetesavtalet kommer.

– Vi har inget datum då vi väntar fortfarande på lagrådets yttrande, säger hon till SvD.

Förbereder ni några andra former av stöd till företag förutom korttidsarbetet?

– Vi tittar på alla möjliga åtgärder. Vad är viktigt är att det går snabbt.

En ny korttidsarbeteslag är en efterlängtad reform bland svenska företag. Den nya lagen skulle innebära att stat, företag och anställd delar på kostnaden för bibehållen lön om personer skulle tvingas gå ned i arbetstid på grund av en ekonomisk nedgång.

Den förra lagen tillät inte detta på grund av mindre kriser som coronaviruskrisen utan endast breda samhällsomfattande ekonomiska kriser, såsom den globala recessionen 2008.

Annons
Annons

Organisationen Svenskt Näringsliv efterfrågar däremot betydligt fler reformer för att stötta svenska företag.

I ett pressmeddelande säger organisationen att de vill se möjlighet för företag att skjuta upp skatten och utökade exportkrediter till svenska exportföretag. De vill även att statliga bolaget Almi, som erbjuder bolag finansiering och stöd, ska kunna erbjuda extra krislån.

Regeringen lägger fram förslaget tillsammans med de övriga Januariavtalspartierna. Oppositionspartiet Moderaterna har via sin finanspolitiska talesperson Elisabeth Svantesson lagt fram ett eget förslag.

Moderaternas förslag innehåller bland annat en slopad flygskatt, höjt bolånetak och ett retroaktivt jobbskatteavdrag värt 10 miljarder kronor.

– Allt det där kan man göra nu, säger Svantesson till TT.

Finansministern var i kontakt med Elisabeth Svantesson under måndagskvällen och betonade vikten av nationell sammanhållning i kristider, säger hon.

Hon hoppas att riksdagen kommer hantera krisavtalet snabbt.

Krisavtalet kan vara endast ett första steg, beroende på hur långdragen coronaviruskrisen blir och kommer gå igenom i en extra vårbudget. Till SvD flaggar Magdalena Andersson för att det finns möjligheter för ännu fler åtgärder i den ordinarie vårbudgeten senare i vår.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons