Annons
X
Annons
X

Regeringen laddar för kvoteringslag

Ökar inte antalet kvinnor i styrelserna till våren kommer regeringen att arbeta för en kvoteringslag. Det är budskapet som finansmarknadsminister Peter Norman och jämställdhetsminister Maria Arnholm levererade till flera stora pensionsbolag i ett hemligt möte i december.

Finansmarknadsminister Peter Norman och jämställdhetsminister Maria Arnholm.
Finansmarknadsminister Peter Norman och jämställdhetsminister Maria Arnholm. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD, JESSICA GOW/TT

Trycket på fler kvinnor i börsbolagens styrelser ökar. Norman sade tidigare i veckan att han gärna ser en kvotering av kvinnor till styrelserna i börsbolag.

– Näringslivet har misslyckats med jämställdhet och då är man närmare en lagstiftning än annars, sade Peter Norman.

– Jämställdheten tar för lång tid. Det är en alltför viktig fråga att vänta på. Jag har erfarenhet av att lyfta andelen kvinnor till 50 procent i de statliga bolagen, så det tycker jag är rimligt, fortsatte Peter Norman och påpekade att uppfattningen var hans egen och inte regeringens.

Annons
X

Utspelet beskrev Norman som hans personliga åsikt och inte som en fråga som regeringen nu driver.

Men nu kan SvD Näringsliv avslöja att Peter Normans missnöje med mansdominansen i högsta grad är förankrad i en större del av regeringen. Tillsammans med jämställdhetsminister Maria Arnholm har Peter Norman sammankallat ett möte med stora pensionsbolag. De som bjudits in var representanter från pensionsjättar som ofta sitter i valberedningar till styrelserna i börsbolagen. Budskapet från ministrarna var glasklart.

– Sker det inte en förändring till vårens stämmor så kommer det en kvoteringslag, oavsett regeringsfärg. Det var nog ingen som missförstod temat för mötet, säger en källa till SvD Näringsliv.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Flera mötesdeltagare fick intrycket att jämställdhetsminister Maria Arnholm därmed gjort en omsvägning i frågan. Men hennes pressekreterare Carl-Otto Berg hävdar att Arnholm inte ändrat sin inställning att metoden kvotering är bra men att hon inte vill se en lagstiftning om kvotering i börsbolagen. Det säger han till SvD Näringsliv. Berg vill inte bekräfta Arnholms möte med pensionsbolagen.

  Tidigare har hon sagt att hon inte vill lagstifta kring detta.

  Mötesdeltagarna, som sitter i flera valberedningar, har kunnat adressera ministrarnas hot i princip direkt till många stora aktieägare på börsen i arbetet med att ta fram styrelseledamöter.

  Men frågan är om det fått någon effekt. Carl-Olof By som arbetar på Industrivärdens mandat och som till exempel är ordförande i Volvos valberedning säger till SvD Näringsliv att öka andelen kvinnor i styrelsen alltid är en viktig fråga i valberedningsarbetet. Valberedningarnas förslag till styrelser har i de allra flesta fall inte publicerats ännu utan väntas komma de närmaste veckorna.

  Fler i regeringen är för kvotering. Finansminister Anders Borg har vid flera tillfällen sagt att det går för långsamt att öka andelen kvinnor i styrelserna och att en lagstiftning närmar sig. Skälet är att det går för långsamt och att näringslivet inte hållit sina löften om att andelen kvinnor ska öka, precis som i Norge som införde en lag om könskvotering till företagens styrelser för sju år sedan. Hittills har motståndet i Sverige varit hårt från näringslivets företrädare, men deras argument har inte vunnit gehör hos varken Peter Norman eller Anders Borg.

  – Det är inte acceptabelt att man ligger kvar på de här nivåerna. Det kommer att sluta med att vi tvingas gå mot kvotering, säger finansministern.

  Nu närmar sig alltså regeringsalliansen en mer utbredd uppfattning bland de politiska motståndarna. Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ställt sig positiva till att införa kvotering.

  Spendrup nobbade debatt i tv-soffan svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Finansmarknadsminister Peter Norman och jämställdhetsminister Maria Arnholm.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN/SVD, JESSICA GOW/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X