Regeringen krävs på lösningangående oäkta bostadsrätter

Efter en artikel i SvD kräver nu HSB, Riksbyggen och SBC att regeringen ser över konsekvenserna för oäkta bostadsrättsföreningar. De boende hotas av kraftigt ökade kostnader efter årsskiftet. Stöd kommer också från den borgerliga alliansen.

Under strecket
Publicerad
Annons

På måndagen skrev SvD att de som bor i oäkta bostadsrättsföreningar efter årsskiftet kommer att drabbas av högre kostnader när dagens lättnadsregler försvinner. Den borgerliga alliansen kräver i en motion att majoriteten ändrar på detta.
– Det är onekligen lite löjligt att både utredningen och regeringen har förbisett dessa konsekvenser. Regeringen måste återkomma med en lösning, det här drabbar ju även många HSB- och Riksbyggenföreningar, säger Lennart Hedquist (m), ledamot i skatteutskottet.
Just HSB och Riksbyggen gör nu gemensam sak med SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum. I en skrivelse som på måndagen skickades till riksdagens skatteutskott kräver de att skattehöjningen för oäkta bostadsrättsföreningar stoppas i väntan på en översyn av reglerna.
Bostadsutskottets ordförande, Ragnwi Marcelind (kd), ställde samtidigt en skriftlig fråga till Pär Nuder om de förändrade skattereglerna.
– Det är inte anständigt att behandla dessa bostadsägare som företagare, utan de måste i första hand ses som boende. De godtyckliga reglerna för bostadsrätters beskattning måste förändras i grunden, säger hon.
Även de oäkta föreningarna har tagits på sängen. Ingen av de ordföranden som SvD har talat med kände till vad som var på gång. Under gårdagen hörde dessutom förbryllade mäklare av sig som inte hade några svar när oroliga bostadsrättsköpare ställde frågor.
Det som skiljer oäkta föreningar från vanliga är att merparten av dess intäkter kommer från annat än de enskilda medlemmarnas månadsavgifter, till exempel lokalhyror.
På tisdagen behandlas propositionen ”Reformerade beskattningsregler för ägare i fåmansbolag” i skatteutskottet. Den 12 december ska riksdagen sedan besluta i frågan.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons