Regeringen: Inga stängningar av skolor

Utbildningsminister Anna Ekström.
Utbildningsminister Anna Ekström. Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige följer inte efter Danmark och Norge – det blir inga stängningar av skolor, i alla fall inte än. Det meddelar utbildningsminister Anna Ekström på torsdagskvällen.

– Stängningar av alla skolor i dag skulle försvåra arbetet med att minska smittspridningen, säger Anna Ekström (S).

Under strecket
Publicerad
Annons

Efter ett maratonmöte med skolans aktörer under torsdagseftermiddagen och kvällen, kallade Anna Ekström till pressträff på torsdagskvällen för att ge besked om hur de svenska skolorna ska agera i coronapandemin. Tidigare under torsdagen meddelade Norge att alla skolor i landet stängs, och på onsdagen gav Danmarks regering samma besked.

Men beskedet från utbildningsministern är att Sverige inte kommer att följa efter. I stället kommer regeringen på fredagen att fatta beslut som skapar större möjligheter för skolans aktörer att anpassa sin verksamhet för att hantera effekten av coronaviruset.

– Utbildningsdepartementet har noga gått igenom och säkerställt att det finns bra argument för att i dag inte stänga skolor, säger Anna Ekström (S).

Hon förklarar att Sverige väljer en annan väg än grannländerna med att förhållandena skiljer sig.

– Förhållandena skiljer sig inte bara mellan länder, utan också regionalt. Mitt tyngsta argument emot en stängning är att om mammor och pappor i viktiga samhällsfunktioner skulle stanna hemma och ta hand om barn i stället för gå till jobbet. Det skulle minska möjligheten att begränsa smittspridningen och vårda dem som blir sjuka, säger Anna Ekström.

Annons
Annons

Hon påpekar också att de som ofta blir barnvakter är mor- och farföräldrar och att regeringen vill undvika att fler äldre smittas.

Det beslut som regeringen ska fatta under fredagen går alltså i stället ut på att skapa större frihet för enskilda huvudmän att fatta de beslut som krävs för att utbildningen ska kunna genomföras, menar Anna Ekström.

– Vi skapar ett större utrymme för huvudmännen att organisera om sin verksamhet om corona påverkar verksamheten, till exempel genom att en stor andel personal är frånvarande, säger hon.

Det kan handla om att förlänga terminer, genomföra undervisning på helger eller under sommarlovet eller att genomföra distansundervisning, enligt Ekström. Elever kan också få undervisning på en annan skola än den normala.

Samtidigt öppnar regeringen också, genom beslutet som alltså ska fattas på fredagen, för att enskilda skolor kan stängas när det krävs.

– Det här beslutet gör det möjligt att vidta åtgärder om en enskild skola behöver stängas, om skolorna i en region behöver stängas, eller om skolorna i hela landet behöver stängas, säger Anna Ekström.

Den förordning som ska beslutas om på fredagen gör dock att det blir möjligt att snabbt stänga landets alla skolor om det skulle krävas, enligt Ekström.

– Om det skulle krävas kommer vi inte att tveka att agera. Och då har vi också lagstiftningen på plats, säger hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons