Annons
X
Annons
X

Så mycket ”höjer” regeringen din skatt med

Vänsterpartiet och regeringen är överens att höja brytpunkten för statlig inkomstskatt med endast 500 kronor per månad till 38 200 kronor.

Det betyder som mest 200 kronor extra i skatt per månad för den som ligger över den nivån, jämfört med hur det hade varit om regeringen inte frångått från uppräkningsreglerna.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Gränsen för när man ska betala statlig skatt höjs varje år, vilket kallas uppräkning. I normala fall höjs brytpunktens nivå med inflationen plus 2 procentenheter.

De två senaste åren har regeringen dock frångått den regeln, och nu är det dags igen.

Enligt en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet följer höjningen av brytpunkten för när man ska betala statlig skatt från 2018 endast inflationen, vilket blir vid cirka 38 200 kronor, alltså en höjd brytpunkt med bara 500 kronor från 2017. Det skriver Vänsterpartiet i en debattartikel på SvD Debatt.

Annons
X

Per person betyder det mellan 4 kronor och 200 kronor mer i statlig skatt per månad, jämfört med om man hade följt de ordinarie reglerna för uppräkning av den så kallade nedre skiktgränsen.

Skattetekniskt är brytpunkten en snårskog. Skatten blir egentligen inte högre per person, förutom för ett mycket litet antal jämfört med hur många som betalar statlig skatt.

Oppositionen har tidigare hävdat att regeringen höjer skatten när de frångår reglerna om uppräkning. Regeringen hävdar i stället att man bromsar den ”inbyggda skatteminskningen”.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt Vänsterpartiets debattartikel ökar statens intäkter med 2,7 miljarder kronor per år när uppräkningen av brytpunkten begränsas.

  I överenskommelsen följer man prognosen om en inflation på 1,5 procent. Den senaste inflationssiffran från SCB visade på 1,8 procent.

  Annons
  Foto: Izabelle Nordfjell/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X