Annons
X
Annons
X

Regeringen hemligstämplar kritik mot FRA

Försvarets radioanstalt, FRA, får i en granskning från januari i år kritik för sin uppgiftsinhämtning. Regeringen har hemligstämplat hela rapporten.

Försvarets radioanstalt.

Försvarets radioanstalt. Foto: TT

På onsdagen släpps FRA:s årsrapport för 2014. I rapporten beskriver signalspaningsmyndigheten FRA att mycket av förra årets fokus legat på att följa fartyg och flygplan vid Sveriges gränser och att myndigheten måste prioritera bland uppdragen.

SvD kan nu berätta att FRA i januari prickades av kontrollmyndigheten Siun, Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten, för brister i inhämtningen.

Enligt mötesprotokollet från Siuns möte i januari handlar granskningen om vissa delar av FRA:s inhämtning som bedrivs med ”särskilda metoder”. Vilka särskilda metoder som FRA använt sig av döljs från allmänheten. Hela ärendet omges av sträng sekretess och varken Siun eller FRA kan ge några närmare detaljer.

Annons
X

På FRA:s egen webbsida beskrivs ärendet som en ”synpunkt relaterad till intern föreskrift” som rör FRA:s uppgiftsinhämtning.

Har de interna föreskrifterna varit för generösa? – Jag är ledsen, jag kan inte gå emot regeringens sekretess. Det här är det bästa vi kunde göra för att beskriva det, säger Fredrik Wallin på FRA:s presstjänst.

Sedan 2009 har FRA prickats vid elva tillfällen för bland annat sökbegreppen, interna regelverk, rapportering till Säpo, bevarandebeslut samt att uppgifter som samlas in vid tester hamnar i databaser som får analyseras.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  För närvarande pågår två granskningar av FRA:s verksamhet vid Siun. Båda handlar om signalspaningsmyndighetens personuppgiftshantering.

  Annons

  Försvarets radioanstalt.

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X