Vaccinerade får träffa fler människor inomhus

Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild.
Socialminister Lena Hallengren (S). Arkivbild. Foto: Jessica Gow/TT

Vaccinerade personer kan träffa personer från olika hushåll, och detta gäller även inomhus, enligt de nya riktlinjer som presenterades på fredagen.

– I små grupper och under kontrollerade förhållanden, förtydligar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Under strecket
Publicerad
Annons

Totalt vårdas nu lika många på iva som under den andra vågen i vintras, konstaterade socialminister Lena Hallengren (S) inledningsvis under en  presskonferens på fredagen. 

Men tack vare att nästan 90 procent av alla 80-plussare är vaccinerade är antalet nya dödsfall lägre än vid tidigare vågor under pandemin.

Nu ökar också vaccinationstakten och fram till i dag har nästan var femte vuxen svensk fått minst en spruta.

– De nya riktlinjerna gäller för alla som har fått minst en dos vaccin och när det har gått minst tre veckor efter första sprutan. Då bedöms skyddet vara bra. Men se till att ta den andra dosen, annars kan man inte garantera ett mer långvarigt skydd, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndigheten bedömer att vaccinerade personer kan träffa människor från några olika hushåll, det gäller även inomhus. Gemensamma aktiviteter på boenden kan också återupptas. Även äldre personer kan handla, men ingen vaccinerad får bidra till trängsel.

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson råder det fortsatt hög smittspridningen i landet. Han ser oroande rapporter från regionerna och än så länge finns ingen vikande trend i smittspridningen.

Annons
Annons

– Vi måste tyvärr fortsätta att upprepa att hålla avstånd till alla och hålla sig till en liten krets.

Han tillägger att samtliga vaccin som används i dag bedöms som både effektiva och effektiva för den åldersgrupp de rekommenderas för.

Många äldre, från 65 och uppåt har fått sin första spruta eller kallats till vaccination.

– Men det är viktigt att vaccinera sig även med den andra dosen för att det ska vara effektiva och långvarigt, säger Johan Carlson.

Även Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström konstaterar att vi är på god väg med vaccinationerna.

– Jag är ansvarig för att säkra tillgången till vaccin in till landet och vi har till och med den här veckan fått 3,2 miljoner doser vaccin till Sverige. Nu ökar takten, inte minst tack vare att nya fabriker öppnas och kapaciteten utökas.

Han tillägger att de väntar på  besked från Europeiska läkemedelsverket (EMA) och Folkhälsomyndigheten om hur vaccinet från Astra Zeneca och Janssen ska användas.

– Men vi ser stabila och ökande leveranser från Moderna och Pfizer. Och just när det gäller Pfizer verkar de ju överträffa våra förtätningar och prognoser. Vi kommer få mer doser både i maj, juni och sen även i juli. Och det är siffror som vi sedan gemensamt lägger ut på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Hallengren understryker att de restriktioner som finns i samhället, oavsett om det är förbud eller rekommendationer, gäller för alla.

– Men för den som har fått en första vaccindos och det har gått minst tre veckor så kan man få förhålla sig till sina närmaste på ett sätt som är mer likt det som kanske andra har. Sen är vi ju inte där att det är en majoritet av befolkningen som är vaccinerade än.

Tror du att ni kommer komma med olika riktlinjer och rekommendationer för de som har vaccinerats och de som ännu inte har det? 

– Jag vill faktiskt inte spekulera i det, för jag förstår hur det kan låta. Vad är det som gäller när man är vaccinerad, det måste man veta och förstå, säger Lena Hallengren till SvD.

Har ni i dagläget någon uppskattning om ungefär när ni tror att ni kan börja lätta på restriktionerna för alla? 

– Det handlar framförallt om hur smittspridningen ser ut och trycket på vården. Jämfört med vissa delar av Europa har vi en låg andel som avlider, det kan förstås spela roll. Men innan vi har fått ned smittspridningen så kommer vi inte att göra det. 

Betyder det här alltså att ni i dagsläget inte har någon uppskattning?

– När vi tycker att det är möjligt, inte minst i dialog med Folkhälsomyndigheten och med regionernas smittskydd, så kommer vi att berätta det. Men det hänger ihop med hur smittspridningen i samhället ser ut och där finns det inga genvägar, säger Lena Hallengren.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons