”Alla svenskar ska få sms med coronaråden”

Inrikesminister Mikael Damberg, digitaliseringsminister Anders Ygeman och enhetschefen på Folkhälsomyndigheten, Sara Byfors.
Inrikesminister Mikael Damberg, digitaliseringsminister Anders Ygeman och enhetschefen på Folkhälsomyndigheten, Sara Byfors. Foto: Jessica Gow/TT

Folkhälsomyndigheten och MSB kommer att skicka ett gemensamt sms till alla invånare för att påminna om gällande coronarekommendationer. Det framkom vid en gemensam pressträff på fredagsmorgonen.

Publicerad
Annons

– Jag kan inte nog understryka att myndigheternas allmänna råd inte är tips, sade inrikesminister Mikael Damberg (S) vid en pressträff under fredagen.

Han förklarade att regeringen och de två myndigheterna Folkhälsomyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) kommer att skicka ut ett landsomfattande sms för att påminna om detta och stundens allvar.

– Vårt land behöver kraftsamla för att få ned smittspridningen, påminde Damberg.

Medverkande på pressträffen var också digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) och Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Massutskicket kommer att skickas till 22 miljoner svenska mobilabonnemang, något som staten åstadkommer genom att samarbeta med de fyra största svenska mobiloperatörerna Telia, Tele2, Telenor och Tre.

– De har på frivillig grund ställt upp med det praktiska genomförandet. De gör en viktig insats för att minska smittspridningen i Sverige, sade Anders Ygeman.

Myndigheterna gör bedömningen att informationen inte nått tillräckligt många, trots massiva kampanjer.

– Ett sånt här utskick kan rädda liv, sade Mikael Damberg om vad regeringen påstår är det första massutskicket av sms från svenska myndigheter någonsin.

Avsändare på sms:et kommer att vara ”Fohm, MSB” och inte ett telefonnummer. Det kommer att innehålla texten ”Information från myndigheterna, följ de skärpta råden för att stoppa covid-19. Läs mer på krisinformation.se”.

– Vi väljer att vid denna pressträff kommunicera sms:et i förväg för att minska risken att det uppfattas som ett bluff-sms, sade Anders Ygeman.

Både ministrarna och myndighetsrepresentanterna påminde upprepade gånger under pressträffen om att skärpta nationella riktlinjer gäller över hela Sverige från måndag. Sms:et, som skickas under nästa vecka, ska påminna om detta.

De skärpta rekommendationerna och det höjda tonläget från svenska politiker och myndigheter följer en snabbt ökad smittspridning under de senaste veckorna. Flera svenska regioner, bland annat Stockholm, varnar om att bland annat intensivvårdskapaciteten har slagit i taket.

Efter reklamen visas:
Corona-sms till alla i Sverige
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons