Annons

Löfven om nya krislagen: ”Kan behöva gå längre”

Statsminister Stefan Löfven (S).
Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Erik Simander/TT

Regeringen lägger fram en ny krislag som ger dem utökade möjligheter att agera för att stoppa spridningen av corona.

– Vi kan behöva gå längre än vad reglerna i smittskyddslagen ger möjlighet till, sa statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Efter långa partiledaröverläggningar fick regeringen på tisdagen samtliga riksdagspartiers stöd för en krislag som tillfälligt ger regeringen ökade maktbefogenheter att stänga ned exempelvis restauranger och kommunikationer.

Statsminister Stefan Löfven (S) presenterade förslaget på en pressträff tillsammans med vice statsminister Isabella Lövin (MP) och socialminister Lena Hallengren (S).

– I dag har vi fattat beslut om en proposition för att ha verktyg för att skyndsamt kunna agera med fler åtgärder om det finns behov av det. Det här förslaget gäller enbart åtgärder som är kopplade till coronaviruset och enbart under begränsad tid. Men som kan behöva gå längre än vad reglerna i smittskyddslagen ger möjlighet till, sa Löfven.

Han tackade oppositionen för konstruktiva samtal och förslag. Moderaterna och Kristdemokraterna hade tidigare motsatt sig förslaget men ändrade sig efter att riksdagen fått mer att säga till om.

Regeringen får befogenheter att omedelbart införa en åtgärd, men förslaget ska omedelbart gå till riksdagen för prövning. Om en majoritet i riksdagen ogillar regeringens beslut kan riksdagen upphäva det inom 3-4 dagar.

Annons
Annons

Redan på tisdagen lämnar regeringen sin proposition om att tillfälligt ge regeringen ett bemyndigande med anledning av viruset som orsakar covid-19. Lagen ska gälla från den 18 april till den 30 juni.

– Krisen kommer att pågå länge, sa statsministern.

Löfven passade samtidigt på att påminna svenska folket om att följa myndigheternas råd om att undvika sociala kontakter.

– De allmänna råden är inga lösa tips. Det förväntas att alla som omfattas av råden följer dem varje dag och varje minut, sa Löfven.

På samma presskonferens förklarade socialmister Lena Hallengren (S) att läget förändras snabbt och att regeringen därför måste vara beredda på att kunna agera snabbt.

– Vi upplever nu en historiskt svår situation och vi behöver möjligheter att fatta svåra beslut om det krävs och är nödvändigt, sa Hallengren.

Lagen ger regeringen möjlighet att meddela bemyndiganden utan att först gå till riksdagen, berättade Hallengren.

– Varför behövs det här? Det är en fråga om tid. Även om riksdagen arbetar snabbt kan det innebära att vi förlorar dagar. Den risken är vi inte beredda att ta.

Det handlar till exempel om nedstängning av köpcenter, folksamlingar och hamnar.

– Jag vet hur många vi är som längtar efter att allt ska bli som vanligt igen, men vi är inte där. Det kan bli värre. Nu står vi bättre rustade och det här kan bli avgörande, sa Hallengren.

Statsminister Stefan Löfven avslutade pressträffen med att uppmana människor att inte resa i påsk och tackade alla som avbokat resor runt om i landet.

– Våren och sommaren kommer att bli annorlunda. Det är vårt tålamod och styrka som prövar oss, men vi kommer klara det, sa Löfven.

Efter pressträffen fick Löfven frågan hur han och andra statsråd skyddar sig själva med tanke på att den brittiska premiärministern Boris Johnson blivit sjuk och inlagd på intensivvård.

– Det var länge sedan jag slutade skakade hand. Jag tvättar händerna väldigt noga och ofta, sa Löfven.

Efter reklamen visas:
Löfven: Myndigheters råd ”inga lösa tips” – måste följas
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons