Höstbudget: Regeringen gör hemtjänsten dyrare

Avgiften för pensionärer som behöver mycket hemtjänst höjs. Som mest kan det bli 2 500 kronor mer om året, enligt förslaget i den höstbudget som regeringen presenterar på måndag.

Men Stockholms rödgrönrosa majoritet tänker inte höja avgiftstaket i äldreomsorgen.

Under strecket
Publicerad

Höjningen drabbar främst den grupp som har behov att mycket hemtjänst – de äldsta och sjukaste, och därmed ofta de fattigaste.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Hemtjänsten kan hjälpa till med städning, handling och matlagning.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Äldreminister Åsa Regnér (S) har försvarat höjningen: ”Hemtjänstavgifternas bidrag till kostnadstäckningen har minskat".

Foto: Sören Andersson/TT
Annons

Maxtaxan i äldreomsorgen infördes 2002 och berör avgiften för den hemtjänst man kan få i det egna hemmet, inom en dagverksamhet eller om man har särskilt boende med plats i flerbäddsrum. Här bestämmer staten taket för den maxavgift som kommunen får ta ut av pensionären. Just nu är taket 1 780 kr i månaden.

Men nu vill S-MP-regeringen höja taket med 211 kr till 1 991 kr i månaden från första juli nästa år. Om året innebär det en höjning med 2 532 kr för den som ska betala den högsta avgiften. Och det är en grupp som består av de äldsta och sjukaste pensionärerna, och därmed fattigaste.

Annons
Annons
Annons