Annons
X
Annons
X

Höstbudget: Regeringen gör hemtjänsten dyrare

Avgiften för pensionärer som behöver mycket hemtjänst höjs. Som mest kan det bli 2 500 kronor mer om året, enligt förslaget i den höstbudget som regeringen presenterar på måndag.

Men Stockholms rödgrönrosa majoritet tänker inte höja avgiftstaket i äldreomsorgen.

Höstbudgeten 2015
Höjningen drabbar främst den grupp som har behov att mycket hemtjänst – de äldsta och sjukaste, och därmed ofta de fattigaste. Foto: Hasse Holmberg/TT

**Maxtaxan i äldreomsorgen **infördes 2002 och berör avgiften för den hemtjänst man kan få i det egna hemmet, inom en dagverksamhet eller om man har särskilt boende med plats i flerbäddsrum. Här bestämmer staten taket för den maxavgift som kommunen får ta ut av pensionären. Just nu är taket 1 780 kr i månaden.

Men nu vill S-MP-regeringen höja taket med 211 kr till 1 991 kr i månaden från första juli nästa år. Om året innebär det en höjning med 2 532 kr för den som ska betala den högsta avgiften. Och det är en grupp som består av de äldsta och sjukaste pensionärerna, och därmed fattigaste.

Taket i maxtaxan har höjts tidigare år, men då bara som en uppräkning i förhållande till inflationen. Men för första gången föreslås nu en "äkta" höjning, där det är meningen att det ska bli dyrare hemtjänst. Enligt beräkningarna berörs omkring 100 000 pensionärer av höjningen.

Annons
X

Fegt av regeringen att inte ta fullt ansvar för höjningen utan mana på bakvägen genom att sänka statsbidragen.

Egentligen fanns höjningen med redan i S-MP-regeringens höstbudget i fjol, men som bekant föll den i riksdagen i december. Regeringen har därefter aviserat att man tänker återkomma med förslaget som också varit ute på remiss under våren och nu dyker det alltså upp igen på måndag.

Hemtjänsten kan hjälpa till med städning, handling och matlagning. Foto: Janerik Henriksson/TT

Regeringen kan inte tvinga kommunerna att höja sina avgifter så att hemtjänsten blir dyrare. Men man kan pressa på och det gör regeringen genom att man samtidigt minskar statsbidragen till kommunerna med lika mycket som avgiftshöjningarna ger i ökade inkomster för kommunerna. På årsbasis handlar det om 148 miljoner.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men det ställer inte Stockholms stad upp på. Där blir det ingen höjning av taket i maxtaxan.

  – Nej, eftersom det inte är tvingande tänker vi inte höja. Pensionärerna som grupp har alldeles för låga inkomster och därför tänker vi inte göra det värre för dem. Hur vi ska kompensera för att statsbidragen minskar får vi fundera på, säger Stockholms äldreborgarråd Clara Lindblom (V) till SvD.

  SPF Seniorerna, en av landets tunga pensionärsorganisationer, är inte oväntat emot takhöjningen i maxtaxan. Christina Rogestam är ordförande.

  – Vi har ju anat att förslaget skulle komma tillbaka och det är naturligtvis lika bedrövligt den här gången. Det är också lite fegt av regeringen att inte ta fullt ansvar för höjningen utan mana på bakvägen genom att sänka statsbidragen till kommunerna, säger Christina Rogestam.

  Äldreminister Åsa Regnér (S) har försvarat höjningen: ”Hemtjänstavgifternas bidrag till kostnadstäckningen har minskat". Foto: Sören Andersson/TT

  Hon menar också att regeringens retorik om att pensionärerna får det bättre stämmer väldigt illa med verkligheten.

  – De berättar mer än gärna om att skatten sänks för pensionärerna, att bostadstillägget höjs med som mest 100 kr i månaden och att pensionerna räknas upp nästa år. Men de nämner aldrig den här höjningen som dessutom slår hårdast mot de som behöver mest hjälp, de allra äldsta, mot kvinnorna och de som har lägst inkomster, säger Christina Rogestam.

  Äldreminister Åsa Regnér (S) har i en riksdagsdebatt försvarat höjningen och sagt att "hemtjänstavgifternas bidrag till kostnadstäckningen har minskat".

  – För tio år sedan täckte hemtjänstavgifterna cirka fem procent av kommunernas kostnader för hemtjänst. 2012 var avgifternas bidrag till kostnadstäckningen under fyra procent. Den här utvecklingen har lett till att kommunerna i ökad utsträckning har infört eller höjt avgifterna på annan service till äldre.

  Annons

  Höjningen drabbar främst den grupp som har behov att mycket hemtjänst – de äldsta och sjukaste, och därmed ofta de fattigaste.

  Foto: Hasse Holmberg/TT Bild 1 av 3

  Hemtjänsten kan hjälpa till med städning, handling och matlagning.

  Foto: Janerik Henriksson/TT Bild 2 av 3

  Äldreminister Åsa Regnér (S) har försvarat höjningen: ”Hemtjänstavgifternas bidrag till kostnadstäckningen har minskat".

  Foto: Sören Andersson/TT Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X