Annons

Jonas Gummesson:Regeringen körde in i den borgerliga väggen

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild. Foto: Stefan Mattsson/Aftonbladet/TT

Regeringen verkade inte ens ha anat faran med att försvarsberedningen var på väg att spricka utan körde rakt in i den borgerliga försvarsväggen. Signalen till omvärlden – Putins Moskva, Trumps Washington, Nato i Bryssel – är att svensk säkerhets- och försvarspolitik tappat fotfästet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Daniel Bäckström (C), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (L), Karin Enström (M) och Beatrice Ask (M) i samband med fredagens presskonferens.

Foto: Naina Helèn Jåma/TTBild 1 av 1

I vanlig ordning verkar statsminister Stefan Löfven (S) ha förlitat sig på att ett vapenskrammel och brösttoner från försvarsminister Peter Hultqvist (S) skulle räcka för att tvinga fram underkastelse, eller åtminstone splittring, i det borgerliga lägret. Det har lyckats tidigare. Under den förra mandatperioden var det en framgångsrik strategi.

Nu stod i stället en borgerlig vägg i vägen för regeringen. Vid en gemensam presskonferens i riksdagen på fredagsförmiddagen förkastade M, C, KD och L unisont Hultqvists försök till ordergivning och rättning i ledet med bara dagar kvar innan beredningens slutrapport läggs fram.

Annons
Annons
Annons