Annons
X
Annons
X

Regeringen fyrfaldigar solcellsstöd

Inför budgeten nästa vecka presenterar regeringen nu en kraftig ökning av solcellsstödet. Stödet ska nästa år bli fyra gånger så stort som dagens.

Hållbar energi

I dag presenterade regeringen en rad energi- och klimatsatsningar i budgeten som kommer nästa vecka. Bland nyheterna fanns en kraftig ökning av det så kallade solcellsstödet som går till privatpersoner och villaägare som vill installera solpaneler.

Intresset för att installera solceller har varit stort i Sverige och i juli höll pengarna på att ta slut redan efter halva året. Då sa regeringen att den kommer avsätta mer pengar och i dag blev det klart att det handlar om 225 miljoner kronor nästa år och 390 miljoner kronor per år mellan 2017 och 2019.

Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) menar att det är efterfrågan som har styrt beslutet.

Annons
X

– Vi ser att vi står inför en uppblomstring av solpaneler på tak på villor och hus. Då behövs en rejäl ökning och de 50 miljoner som vi har i år är alldeles för lite, nu står över 4 000 sökande i kö, säger hon till SvD Näringsliv.

Statsminister Stefan Löfven och Åsa Romson, miljöminister, Ibrahim Baylan, bostadsminister, och Isabella Lövin, biståndsminister, presenterar regeringens satsning på solceller. Detta efter ett besök på ett solcellstak i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT

**Hur stor del av nästa års pengar kommer gå till årets ansökningar? **

– Exakt hur mycket pengar som kommer behövas kan jag inte svara på direkt, men med den ökningen som vi gör nu så ska vi försäkra att de som redan nu vill bygga solpaneler ska kunna ta del av stödet.

Regeringen har samtidigt tidigare föreslagit att den el som produceras i större anläggningar, alltså inte villor och hus, ska börja betala skatt från 1 juli nästa år.

– Ja, det handlar om att följa EU-regler och vi vill inte att större anläggningar ska riskera straffavgifter från EU. Vi har lagt nivån så högt som det bara går, så i praktiken är det bara de allra största och väldigt få som inte ryms i det skattebefriade området. Sen finns det ett antal mindre som oroas av att de kan få problem för att de har en gemensam juridisk huvudman och det tittar vi på just nu.

I budgeten avsätts också pengar för att privatpersoner ska kunna lagra den el de har producerat på sina tak. Nästa år handlar det om 25 miljoner kronor och sedan 50 miljoner kronor de tre följande åren.

Vad mer konkret ska pengarna gå till?

– Med förnybara energikällor finns det ett större tryck på att använda nya energilagringssystem. Vi ska ge de aktuella myndigheterna i uppdrag att se över hur vi kan driva på utvecklingen men det kan till exempel utformas som solcellsstödet, så att privatpersoner som skaffar ett energilagringssystem sedan får ett ekonomiskt stöd för det. Vi kommer återkomma om vilka nivåer och vem som kan få det, säger Åsa Romson.

I samband med att budgetposterna inom energi presenterades sa regeringen också att mer pengar ska gå till klimatfinansiering och internationella klimatinvesteringar i utvecklingsländer. Den statliga utvecklingsfinansiären Swedfund får inom ramen för biståndsbudgeten ett kapitaltillskott på 400 miljoner kronor som ska möjliggöra fler miljö- och klimatinvesteringar i utvecklingsländer.

Annons
Annons
X

Statsminister Stefan Löfven och Åsa Romson, miljöminister, Ibrahim Baylan, bostadsminister, och Isabella Lövin, biståndsminister, presenterar regeringens satsning på solceller. Detta efter ett besök på ett solcellstak i Stockholm.

Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X