Annons

”Regeringen fortsätter markera återhållsamhet”

Fråga-svar med SvD:s Göran Eriksson om att kommunerna får miljarder i vårbudgeten.

Under strecket
Publicerad
Foto: SCANPIX ARKIVBILDBild 1 av 1
Foto: SCANPIX ARKIVBILDBild 1 av 1
Foto: SCANPIX ARKIVBILD

Varför ger regeringen besked om mer pengar till kommunerna nu?

– Därför att det är politiskt nödvändigt. Det har varit ett starkt tryck från Kommun-Sverige, från ekonomer som vill stimulera ekonomin och från oppositionen. Dessutom gick regeringen till val på att prioritera välfärdsverksamheterna i kommuner och landsting. Det här handlar om vård, skola och omsorg, frågor som brukar avgöra svenska val.

Har beskedet pressats fram av finanskrisen och lågkonjunkturen?

– Ja, det ekonomiska läget har inneburit att trycket på regeringen har ökat. Hittills är industrin och den privata sektorn hårdast drabbad, och regeringen vill förhindra att jobbkrisen slår in i den offentliga sektorn.

Är det tillräckligt?

– Dagens besked innebär att kommunerna inte får några extra pengar i år, vilket de har krävt. Och de får mindre totalt än vad SKL (Sveriges kommuner och Landsting) har begärt.

Summan är också lite mindre än vad Konjunkturinstitutet (KI) menar behövs för att upprätthålla sysselsättningen i kommunerna.

Regeringen har hittills under krisen valt att markera återhållsamhet med offentliga medel, och belönats för det i opinionen. Kommunbeskedet innebär att man fortsätter på den vägen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons