Regeringen försökte stoppa NKS-affären

Regeringen försökte stoppa landstinget från att bygga Nya Karolinska med den kontroversiella OPS-finansieringen. Även Filippa Reinfeldt, dåvarande moderat sjukvårdslandstingsråd, bekräftar för SvD att hon var kritisk till affären.

– Jag var motståndare till en OPS-lösning där någon annan lånar upp pengarna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Såväl finansminister Anders Borg som statsminister Fredrik Reinfeldt försökte via sina statssekreterare övertala Stockholmslandstinget att inte gå vidare med NKS-affären. (Bilden är tagen i juni 2010.)

Foto: Pontus Lundahl/TT

Fredrik Reinfeldts statssekretare HG Wessberg kallade upp dåvarande finanslandstingsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M) till statsrådsberedningen.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Catharina Elmsäter-Svärd (M) var den som skrev på kontraktet med Skanska för Stockholmslandstingets räkning. I en intervju i våras förnekade hon att det förekommit kontakter med regeringen om Nya Karolinska. Nu säger hon att det förekom möten – men att det inte handlade om "påtryckningar".

Foto: Lars Pehrson

Filippa Reinfeldt (M) var sjukvårdslandstingsråd när NKS-affären drevs igenom i landstinget. Till SvD säger hon nu att hon ifrågasatte affärens finansieringsmodell.

Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Nya Karolinska växer fram i Solna och är tänkt att öppna hösten 2016.

Foto: Tomas Oneborg
Annons

De viktiga besluten för Nya Karolinska i Solna (NKS) fattades under åren 2008 till 2010. Då klubbades kontraktet trots att Skanska var den enda anbudsgivaren. Dessutom skulle man testa en i Sverige ganska oprövad och kontroversiell finansieringsmodell där det offentliga samverkar med det privata näringslivet – OPS.

Alliansen i Stockholmslandstinget drev igenom projektet trots kritik från flera håll.

Annons
Annons
Annons