Annons

”Regeringen försvårar oberoende forskning”

Det krävs ett tillstånd av Läkemedelsverket för att få genomföra en klinisk prövning, skriver artikelförfattarna.
Det krävs ett tillstånd av Läkemedelsverket för att få genomföra en klinisk prövning, skriver artikelförfattarna. Foto: Lars Pehrson

Medicinsk forskning behövs för en bättre hälso- och sjukvård. Men Läkemedelsverket har nu börjat ta ut en avgift för samtliga forskare, vilket är djupt olyckligt och slår mot den oberoende forskningen, skriver flera debattörer.

Under strecket
Publicerad

För drygt ett år sen skrev tre ministrar en gemensam debattartikel (Dagens Medicin 5/2 2018) med budskapet att regeringen tar ett helhetsgrepp om life science och att det måste bli fler kliniska prövningar i Sverige. Med tanke på den utveckling som vi har sett under de senaste åren var utspelet välkommet och högst relevant. Nu äventyras satsningen genom att Läkemedelsverket infört som praxis att icke-kommersiella kliniska prövningar inte längre ska vara avgiftsbefriade utan betala full prövningsavgift.

Den totala investeringen i forskning och utveckling (FoU) som andel av BNP har i Sverige minskat från 3,9 procent år 2001 till 3,3 procent år 2017. Drygt 70 procent av investeringarna i FoU görs av företag. Det skapar en mycket sårbar situation. En förklaring till minskningen är att företagens FoU-verksamhet har flyttats från Sverige. Minskande investeringar i FoU har i sin tur påverkan på antalet kliniska prövningar som kan genomföras och antalet startade prövningar i Sverige har halverats mellan år 2004 och år 2017.

Annons
Annons
Annons