Annons
X
Annons
X

Regeringen föreslår byggsubventioner

Regerigen vill årligen satsa 3,2 miljarder kronor för att bygga 15 000 nya hyresrätter per år. Förslaget, som ska finansieras genom en förändring i rot-avdraget, ingår i budgetpropositionen för 2016.

**Regeringen har tidigare, **genom bostadsminister Mehmet Kaplan, aviserat att man är intresserad av ”stöd och incitament” för att öka bostadsbyggandet. Nu kommer så också beskedet från regeringen att man vill subventionera byggandet av hyresrätter och studentlägenheter med stimulanser på 3,2 miljarder kronor.

Åtgärden ska bland annat finansieras med hjälp av sänkningen av rot-avdraget från 50 till 30 procent.

- Att bemöta bostadsbristen är en viktig del i regeringens jobbstrategi, som är kärnan i regeringens politik, uppger statsminister Stefan Löfven (S) på pressträffen på Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

Annons
X

Han fortsätter:

– Detta är en frihetsfråga. Därför ska vi se till att det finns fler bostäder. Vi måste få fart på byggandet.

Förslaget ska ingå i budgetpropositionen för 2016.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stödet för nybyggnationen påbörjas redan från och med i dag och ska anpassas utifrån kostnadsläget i olika regioner. Stödet kommer, enligt regeringen, att vara särskilt högt för bostadsytor på upp till 35 kvadratmeter och ha krav på sig om energieffektivitet, rimliga hyror och att lägenheterna förmedlas på ett öppet sätt.

  – Det ska byggas mer för människor med vanliga inkomster och det ska byggas på ett klimatsmart sätt. Det underlättar vi med det här stödet, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i en kommentar.

  Med den föreslagna budgetramen beräknar regeringen att stödet ska kunna ges till ungefär 15 000 lägenheter per år. Dessa lägenheter ska omfattas av ett hyrestak, men hur länge det ska gälla vill inte regeringen uppge. Taket kommer att variera beroende av ort.

  I investeringsstödet, som ligger som en del av regeringens bostadspaket.avsätts ytterligare 3,5 miljarder kronor som stöd till kommunerna för ökat bostadsbyggande och effektiviserad handläggning, energieffektivisering av miljonprogrammet, stadsmiljöavtal samt stöd till byggande av äldrebostäder.

  Enligt regeringen krävs dock fler åtgärder på sikt, och de är också på väg, uppger språkröret Gustaf Fridolin (MP). Bland annat ska förslag om regelförändringar för planprocessen och de utlovade förändringarna av bullerskyddsreglerna ses över av bostadsminsiter Mehmet Kaplan ”i närtid”.

  I höstens budgetproposition kommer fler förslag, lovar Stefan Löfven.

  **Med beskedet att **rot-avdraget ska försämras gör regeringen precis vad man lovade före valet att inte göra. Men statsminister Stefan Löfven försvarar beslutet.

  – Bara under förra året ökade kostnaderna för rot med 2 miljarder kronor. Det är en bra reform för människor som bygger om, men vi kan inte satsa hur mycket pengar som helst på det. Därför går vi ner i subventionsgrad, säger Stefan Löfven och fortsätter:

  – Vi måste kunna säga till företagen att det finns bostäder så att de kan rekrytera.

  Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström tycker att regeringens aviserade satsning på bostadssubventioner är helt fel väg att gå.

  – Det regeringen föreslår är ett krångelpaket som kommer att göra byggandet dyrare. Vi vet att byggsubventioner hamnar i byggbolagen fickor i form av ökande vinster, säger Emil Källström och fortsätter:

  – När jag säger krångelpaket är det inte bara själva subventionerna, det är nya krav på byggande också med, kommunalt förmedlingstvång. Det är ytterligare hyresregleringar som vi redan i dagsläget har för mycket av på bostadsmarknaden. Det här kommer bara att förvärra läget.

  Hans motförslag är att göra ”det enklare att bygga, jobba med regelförenklingar och snabbare planprocesser.”

  Byggnads ordförande Johan Lindholm anser att regeringen visar politiskt mod i och med beskeden.

  – Man försöker få igång hjulen efter åratal av eftersatthet. Det handlar om en fördelning av skattepengar som vi alla är med och bidrar till, säger Johan Lindholm till SvD Näringsliv.

  Efter beskedet om den kraftiga sänkningen av rot-avdraget varnade både opositionen och byggbranschen för att vita jobb ska bli svarta. Men Johan Lindholm är inte orolig för det.

  – Rot finns fortfarande där och kan användas. Men man får utvärdera det fortlöpande, om framtiden säger att det går åt fel håll får man ta andra initiativ.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X