Annons
X
Annons
X

Regeringen får egen majoritet

Regeringspartierna får egen majoritet i SvD/Sifos tredje mätning i augusti. Försprånget gentemot oppositionen är 7,6 procentenheter.

Både Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund och Vänsterpartiets Lars Ohly kan glädja sig åt siffor som tyder på att de klarar riksdagsspärren.

Både Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund och Vänsterpartiets Lars Ohly kan glädja sig åt siffor som tyder på att de klarar riksdagsspärren. Foto: SCANPIX

Allianspartierna stärker greppet om opinionen i SvD/Sifos tredje väljarbarometer i augusti. De borgerliga partierna har nu ett signifikant försprång på 7,6 procentenheter och stöds av 51,5 procent av väljarna.

Jämfört med mätningen för en vecka sedan har stödet för alliansen ökat med 2,9 procentenheter. Försprånget gentemot oppositionen har ökat med 4 procentenheter.

Allianspartierna har stärkt sin position bland kvinnor. Nu säger hälften av kvinnorna att de tänker rösta borgerligt. Bland män är det fortfarande en majoritet, 54,6 procent, som stöder regeringspartierna. Oppositionen stöds av 39,2 procent av männen.

Annons
X

–Att det väger lika bland kvinnorna är den främsta förklaringen till alliansens ökade försprång, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsundersökningar.

Vid den förra mätningen var Socialdemokraterna största parti. Den platsen har i den här undersökningen tagits av Moderaterna. Partiet var också största parti i den första väljarbarometern i augusti. Men inga förändringar på partinivå är statistiskt säkerställda.

–Men det är en signifikant nedgång för Miljöpartiet jämfört med den första mätningen i augusti, säger Toivo Sjörén.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En förklaring till det vidgade gapet mellan blocken är, enligt Toivo Sjörén, att MP:s starka ställning i Stockholm verkar försvagas. Andelen osäkra storstadsväljare har också ökat. I Sveriges tre största städer är nu 17,2 procent osäkra. Det är en ökning med omkring fyra procentenheter från förra veckan. Att antalet osäkra storstadsväljare ökar verkar främst visa sig i sjunkande stöd för Socialdemokraterna.

  Den senaste veckans intensiva debatt om pensionärernas skatt verkar inte ha satt några djupare spår i vilket block de äldre föredrar.

  –Debatten har inte rubbat pensionärernas inställning någon millimeter överhuvud taget. Den ser ut som det har gjort tidigare. Det är en klar majoritet för alliansen bland pensionärerna, säger Toivo Sjörén.

  Allianspartierna övertag på oppositionen är 19 procentenheter bland pensionärerna. De borgerliga stöds av 57,3 procent och de rödgröna av 38,3.

  Jämfört med den första mätningen i augusti har det, bortsett från Miljöpartiets nedgång, inte hänt särskilt mycket. Det har visserligen skett en del förändringar men de är inte tillräckligt stora för att vara statistiskt säkra.

  Sverigedemokraterna hamnar med sina 3,7 procent under riksdagsspärren. Men om man tar hänsyn till felmarginalen kan de lika gärna hamna över spärren.

  –Men det är klart att det är alltid bättre psykologiskt att ligga över spärren, säger Toivo Sjörén.

  I flera mätningar tidigare i år har Kristdemokraterna befunnit sig under riskdagsspärren. Även Vänsterpartiet har balanserat nära den.

  –Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ligger nu klart över spärren.

  I Synovates augustimätning, som publicerades i fredags, var gapet mellan blocken 1,2 procentenheter till regeringspartiernas fördel.

  Annons
  Annons
  X

  Både Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund och Vänsterpartiets Lars Ohly kan glädja sig åt siffor som tyder på att de klarar riksdagsspärren.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X