Annons

Regeringen: Byt ut Teliastyrelsen

Finansmarknadsminister Peter Norman (M) kräver förändringar i Telia Soneras styrelse. Där måste finnas större kompetens kring mänskliga rättigheter, säger Norman efter den uppmärksammade Uzbekistanaffären.

TT
Uppdaterad
Publicerad

Den kompetens som borde ha funnits där i fråga om mänskliga rättigheter och arbete mot korruption har fattats, enligt Norman.

– Vi kommer som största ägare att lämna ett medskick till valberedningen att ta in den kompetensen i styrelsen, sade Norman till journalister inför utfrågningen i riksdagens näringsutskott om Telia Soneras affärer med Uzbekistan.

– Min bedömning är att Telia inte har agerat föredömligt, sade Norman som anser att ett statligt ägt bolag ska agera för att göra skillnad i länder, där man går in och gör affärer.

Annons

Staten, som nu äger 37 procent i Telia Sonera, har tidigare hållit sig på för långt avstånd från bolaget, enligt Peter Norman.

– Staten har ett visst ansvar. Sedan ett och ett halvt år tillbaka är vi mycket närmare bolaget och har en bra dialog, hävdar Norman och medger att han vid det första mer djuplodande mötet fick lugnande besked som, han senare insett, inte stämde.

Peter Norman utesluter inte att staten som storägare kommer att begära en egen representant i styrelsen framöver.

TT: Hur pass hållbart är det att staten och Telia Sonera nu är partner med korruptionsmisstänkta personer?

– Den frågan får du ställa till bolaget, vi försöker få till en ägarpolicy och att den efterlevs och min bedömning är att det inte har gjorts i det här fallet.

Det finns misstankar om mutor i samband med Telias affärer i Uzbekistan. För att kunna verka i landet köpte Telia Sonera 2007 en 3 G-licens av företaget Takilant. Totalt har Telia Sonera betalat företaget över 2,2 miljarder kronor.

Det Gibraltarbaserade företaget har nära kopplingar till uzbekiske diktatorn Islam Karimovs dotter Gulnara Karimova, enligt SVT:s Uppdrag granskning.

Även Telia Soneras vd Lars Nyberg frågades i dag ut i näringsutskottet. Han har sedan avslöjandet förnekat att bolaget har mutat någon. Han var mycket fåordig efter mötet.

– Jag har fått möjlighet att beskriva vad vi håller på med i Uzbekistan och vår strategi i Centralasien, sade Nyberg.

Han tillade att frågan om bolagets köp av 3G-licenser i Uzbekistan också varit uppe.

– Jag tycker att de ställde väldigt många frågor, en hel del kritiska och jag hoppas att jag har lyckats kunna besvara dem så gott jag har kunnat, sade Nyberg.

– Jag vet att ni har massor av frågor men nu har vi två utredningar som pågår, en extern utredning och en förundersökning. Nu får vi allihop avvakta resultatet av dem. I mellantiden kommer vi att ägna all tid åt att besvara deras frågor.

Moderaten Jessica Polfjärd fungerade som ordförande under mötet.

– Vi ville att Telia skulle lägga korten på bordet, men det verkar som om de glömt halva kortleken hemma, säger Polfjärd till TT.

Flera ledamöter i utskottet var missnöjda med den information Lars Nyberg lämnat.

– Han sade ingenting mer än det som har framkommit i medierna, sade Jonas Eriksson (MP), utskottets vice ordförande.

På frågan om han har förtroende för bolagets styrelse och ledning svarade Eriksson:

– Jag tycker att de ska ställa sina platser till förfogande.

Eriksson välkomnar samtidigt att finansmarknadsministern vill möblera om i bolagets styrelse.

Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption har inlett en förundersökning om grovt mutbrott och grovt penninghäleri. Parallellt arbetar Telia Sonera med en egen extern granskning.

Kvarstadsförhandlingen om frysning av Takilants tillgångar äger rum klockan 13 på onsdag, enligt Stockholms tingsrätt. Förhandlingen var tänkt att hållas i dag men enligt di.se har advokaterna inte lyckats få kontakt med sina klienter.

Det var i måndags som åklagare Berndt Berger vid Riksenheten mot korruption lämnade in en begäran om kvarstad på 1,55 miljarder kronor, gällande Takilants tillgångar, till Stockholms tingsrätt.

Stockholm TT

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons