Annons
X
Annons
X

Regeringen borde inte gett efter för KD

Regeringen borde inte ha gett efter för Kristdemokraternas påtryckningar om att kräva ett kirurgiskt ingrepp som villkor för könsbyten. Vi uppmanar våra partier att ignorera Kristdemokraternas ställningstagande, istället följa sina egna och en gång för alla sätta punkt för den här typen av påtvingade kroppsliga ingrepp. Det skriver Adam Cwejman, LUF, och Hanna Wagenius, CUF.

BRÄNNPUNKT | KÖNSBYTEN

Frågan om tvångssteriliseringarna är ett tydligt exempel på vad som händer med minoriteter vars rättigheter inte garanteras.
Adam Cwejman och Hanna Wagenius

Det står nu klart att regeringen gett efter för påtryckningar från Kristdemokraterna och inte kommer lägga ett förslag om att slopa det steriliseringskravet som finns för könsbyte i Sverige. Inte heller i riksdagen, där det finns en överväldigande majoritet för att avskaffa steriliseringarna, kommer de övriga allianspartierna att sätta sig emot KD. Vi kan inte se på detta med annat än med stor förvåning.

Till att börja med måste något klargöras som sällan framkommer i debatten. Det här handlar om juridiska könsbyten. Staten har bestämt att alla medborgare ska ha ett kön, och för de som lever med en stark och oövergående upplevelse av att tillhöra ett annat kön än det som personnumrets näst sista siffra indikerar ges möjligheten att byta, men bara om personen i fråga helt avstår från sin fortplantningsförmåga. Något ytterligare kirurgiskt ingrepp, så som korrigering av det fysiska könet, finns det inte krav på. Vissa transsexuella väljer ändå att genomgå en sådan operation, medan andra inte ser det som nödvändigt för att kunna leva som det kön man upplever sig ha.

Annons
X

Att få tillåtelse att genomgå ett könsbyte handlar om att kunna bibehålla sin psykiska hälsa. Bland unga transsexuella har nära 25 procent försökt ta sitt liv, och att tvingas leva som tillhörande ett annat kön än det man upplever sig borde tillhöra leder ofta till depression. För den som står mellan valet att avsluta sitt eget liv eller avskära alla möjligheter att få barn i framtiden är det måhända lätt att välja det senare, men vi kan inte hysa någon förståelse för att det valet alls ska behöva göras.

Att Kristdemokraterna, som vanligen med stolthet berättar att de vill föra en human, kristen politik och har familjen som grundvärde, är beredda att gå så långt som att genom lag påtvinga transsexuella ett kirurgiskt ingrepp för att hindra dem från att bilda familj är förvånande. Är det värdigt ett parti som säger sig argumentera för ett mänskligare Sverige? Och är det verkligen så viktigt för dem att detta specifika fall frångå alla principer om människovärde att de är beredda att spräcka a
lliansen?

Vi är medvetna om att transsexuella knappast är en så stor och väletablerad grupp att de kan anses ingå i det omtalade verklighetens folk, men det är också vad som gör frågan så viktig för oss. Vi är liberaler eftersom vi vet att en demokrati som inte garanterar mänskliga rättigheter knappast är bättre än en diktatur. Frågan om tvångssteriliseringarna är ett tydligt exempel på vad som händer med minoriteter vars rättigheter inte garanteras. Varje tvångssterilisering som genomförs i Sverige är såväl en ideologisk tragedi som en tragedi för den enskilde individen.

Kristdemokraterna borde utan tvekan vara bland de första som försvarar medborgarnas möjligheter att bilda familj. Hur de lyckas landa så här fel i frågan är lika obegripligt som att de tycks ha lyckats hindra övriga allianspartier från att göra det enda rätta och återupprätta människovärdet också för transsexuella.

Det här är den sista resten av de vidriga tvångssteriliseringar som drabbade de som ansågs oönskade i samhället ända fram till mitten av sjuttiotalet. Vi uppmanar våra partier att ignorera Kristdemokraternas ställningstagande, istället följa sina egna och en gång för alla sätta punkt för den här typen av påtvingade kroppsliga ingrepp.

ADAM CWEJMAN

förbundsordförande Liberala Ungdomsförbundet

HANNA WAGENIUS

förbundsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X