Regeringen borde inte gett efter för KD

Regeringen borde inte ha gett efter för Kristdemokraternas påtryckningar om att kräva ett kirurgiskt ingrepp som villkor för könsbyten. Vi uppmanar våra partier att ignorera Kristdemokraternas ställningstagande, istället följa sina egna och en gång för alla sätta punkt för den här typen av påtvingade kroppsliga ingrepp. Det skriver Adam Cwejman, LUF, och Hanna Wagenius, CUF.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det står nu klart att regeringen gett efter för påtryckningar från Kristdemokraterna och inte kommer lägga ett förslag om att slopa det steriliseringskravet som finns för könsbyte i Sverige. Inte heller i riksdagen, där det finns en överväldigande majoritet för att avskaffa steriliseringarna, kommer de övriga allianspartierna att sätta sig emot KD. Vi kan inte se på detta med annat än med stor förvåning.

Till att börja med måste något klargöras som sällan framkommer i debatten. Det här handlar om juridiska könsbyten. Staten har bestämt att alla medborgare ska ha ett kön, och för de som lever med en stark och oövergående upplevelse av att tillhöra ett annat kön än det som personnumrets näst sista siffra indikerar ges möjligheten att byta, men bara om personen i fråga helt avstår från sin fortplantningsförmåga. Något ytterligare kirurgiskt ingrepp, så som korrigering av det fysiska könet, finns det inte krav på. Vissa transsexuella väljer ändå att genomgå en sådan operation, medan andra inte ser det som nödvändigt för att kunna leva som det kön man upplever sig ha.

Annons
Annons
Annons