Annons
X
Annons
X

”Regeringen borde ha hjälpt fordonsindustrin”

Trots de många turerna kring Saab kom beslutet om nedläggning som en chock, säger fackförbundet Unionens ordförande Cecilia Fahlberg.

– Jag oerhört chockad och besviken. Det är tragiskt att det trots alla ansträngningar från personal och företagsledning inte gick vägen, säger hon till SvD.se.

Foto: ADAM IHSE/SCANPIX

Läs mer om Saab-affären

Det var näst intill omöjligt att få tag på de lokala fackliga företrädarna i Trollhättan. Så sent som för några veckor sedan hölls presskonferens där de uttryckte stor optimism om att en köpare till Saab ändå skulle gå att hitta.

Ordföranden för Unionen, Cecilia Fahlberg, är besviken på att regeringen under det här krisåret inte har ställt upp mer för fordonsindustrin som helhet. Hon tycker att inställningen har varit alltför passiv.

– De hade kunnat förlänga miljöbilspremier och införa skrotbilspremier för att underhålla efterfrågan under en kritisk period. Det hade haft stor betydelse för våra svenska bolag. Hemmamarknaden betyder mycket. Detta har inte tagit om hand på rätt sätt. Det hade behövts betydligt mer stöd, säger Cecilia Fahlberg.

Annons
X

Hon tycker att det är viktigt att både GM och regeringen nu tar ett stort ansvar i det som GM kallar en kontrollerad nedläggning och att de bidrar med stöd och hjälp till en omställning.

– Regeringen måste hjälpa till att hitta alternativ. Den kompetens och det engagemang som finns i Trollhättan måste tas om hand.

Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster menar att den viktiga diskussionen nu är vilken politik som kan underlätta att det skapas nya jobb efter Saab.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Nedläggningsbeslutet är givetvis beklagligt för de omedelbara konsekvenser det får för anställda som riskerar att hamna i arbetslöshet. Men tidigare strukturomvandlingar, av den karaktär som bilindustrin nu går igenom, har visat sig leda fram till något positivt med tillkomst av nya näringar och jobb, säger Stefan Fölster.

  Han pekar på att det är viktigt att skapa ett företagsklimat i Sverige som gör att nya företag växer fram.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ADAM IHSE/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X