Annons

”Regeringen bör förbjuda mikroplasten”

Såhär kan mikroplast från kroppsvårdsprodukter se ut, på ett mänskligt finger.
Såhär kan mikroplast från kroppsvårdsprodukter se ut, på ett mänskligt finger. Foto: Henrik Hamrén/Baltic Eye, Östersjöcentrum

Kemikalieinspektionen har nyligen kommit med rådet till regeringen att införa ett svenskt förbud mot kroppsvårdsprodukter som innehåller mikroplast. Vi uppmanar härmed regeringen att ge sitt stöd och följa detta råd, skriver tretton ledande experter från fyra universitet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Enorma mängder plast driver runt i världens hav. Men förutom den synliga plasten, finns också stora mängder mikroplast från till exempel hudvårdsprodukter som spolas ut via avloppen.

Foto: APBild 1 av 1

Mikroplast förekommer i dag i alla jordens marina miljöer. De små plastpartiklarna – mindre än 5 millimeter i diameter – utgör den största andelen av allt plastskräp i världshaven. De finns i hav och sjöar, i vikar och på stränder, i bottensediment och i djuphaven. Numera påträffas mikroplast till och med i Arktis isar.

Den utbredda förekomsten av mikroplast har fått stor internationell uppmärksamhet på senare år. Samtidigt är kunskapsluckorna fortfarande stora. Vi vet att mikroplast når sjöar och de marina miljöerna via ett stort antal diffusa källor, och att den största källan utgörs av större plastskräp, såsom förpackningar, påsar och petflaskor, som vittrar sönder och blir till mikroplast.

Annons
Annons
Annons