Annons

Regeringen bör fatta ett nådebeslut

Ett beslut om nåd bör fattas av regeringen.
Ett beslut om nåd bör fattas av regeringen. Foto: Lars Schröder/TT

Iryna är ett offer för ett terroristbrott begånget i Sverige och har starka humanitära skäl för sin önskan att stanna i riket.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

En regering eller enskilda statsråd skall inte lägga sig i pågående förvaltningsärenden eller domstolsprocesser. Alla journalister vet att ”ministerstyre” inte är tillåtet. Statsminister Löfven gjorde alltså rätt, när han vid ett deltagande sjukhusbesök hos den ukrainska medborgaren Iryna förklarade att han inget kunde göra åt det faktum, att hon saknade uppehållstillstånd och riskerade att utvisas.

Iryna var ett av offren för terroristdådet på Drottninggatan i Stockholm i april 2017. Hon fick sitt ena ben amputerat som en följd av skador hon ådrog sig vid Akilovs attentat. Vid tiden för Löfvens besök på sjukhuset förra året (det var som bekant valår) var hennes ansökan om att få uppehållstillstånd för sig och dottern under prövning. Nu föreligger ett lagakraftvunnet beslut. Iryna och dottern har fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och ska alltså utvisas.

Annons
Annons
Annons