Annons
X
Annons
X

Regeringen beredd att gripa in i Saab

Den svenska regeringen är redo att ta en aktiv roll i den pågående rekonstruktionen av Saab Automobile. Åtgärden skulle innebära att den svenska staten, tillfälligt, blir storägare i biltillverkaren.

Det skriver Dagens Industri och hänvisar till en uppgift till tidningen om att rekonstruktören Guy Lofalk är inne på linjen att lyfta av lånet hos den Europeiska Investeringsbanken, EIB. Det skulle lösa ut Riksgäldens garanti och därmed göra staten till storägare i den stillastående biltillverkaren.

Enligt Dagens Industris källor är upplägget med att lösa lånet på 2,2 miljarder kronor från EIB ett initiativ från Guy Lofalk och dessutom förankrat hos regeringen och hos Riksgälden.

Åtgärden görs möjlig genom att den statliga lånegarantin via Riksgälden till EIB löses ut. Riksgälden kan då använda sig av de panter som myndigheten har i Saab Automobile och omvandla dessa till aktier.

Annons
X

Enligt Dagens Industri och dess källor räknar Riksgälden med att snabbt kunna sälja sitt ägande i Saab till en kinesisk biltillverkare. Guy Lofalk uppges ha informerat kinesiska Youngman om upplägget. Allt fler börjar nu tvivla på att Youngmans satsning i Saab Automobile kommer att få grönt ljus av den kinesiska industrimyndigheten National Development and Reform Commission, NDRC.

Enligt uppgift till Dagens Industri har den svenska regeringen kinesiska Geely, som äger Volvo Personvagnar, högst upp på önskelistan över ny ägare till den krisdrabbade svenska personbilstillverkaren.

– Det finns flera intressenter. Vi har ett bindande avtal med Youngman och Pang Da. Vi måste ha besked från NDRC innan vi kan förhandla med en ny intressent, säger Eric Geers som är informationsdirektör på Saab Automobile.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X