Annons

”Regeringen bäddar för välfärdschock”

Att vifta med framtida skattehöjningar kväver en nödvändig utveckling, skriver nationalekonom Stefan Fölster.
Att vifta med framtida skattehöjningar kväver en nödvändig utveckling, skriver nationalekonom Stefan Fölster. Foto: Malin Hoelstad, Henrik Montgomery/TT

Finansministern hävdar att det kommer att krävas höjda skatter för att klara omsorgen av de äldre. Men kostnaderna i äldreomsorgen kan sänkas med en tredjedel per äldre genom digital teknik, enligt nya studier. Det skriver nationalekonomen Stefan Fölster.

Under strecket
Publicerad

Regeringen är på god väg att skapa just den välfärdschock som den varnar för. Nyligen påstod finansminister Magdalena Andersson att den åldrande befolkningen kräver 90 miljarder kronor mer för välfärden – underförstått att hon är garanten för att resurserna tillförs. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och LO som nu båda också ingår i regeringens nya välfärdskommission har flitigt ställt i utsikt framtida skattehöjningar.

Tjänstemännen i finansdepartementet ger dock i en fördjupad analys en delvis annan bild: ”Finanspolitiken bedöms sammantaget vara långsiktigt hållbar.” Statens finanser väntas gå med betydande överskott de kommande åren vilket ger rådrum.

Annons
Annons
Annons