Annons
X
Annons
X

Regeringen backar om tsunamibanden

Regeringen backar och ger upp försöket att hemligstämpla tsunamibanden i 70 år. Istället införs sekretess i tre år medan en utredning ser över lagstiftningen.

Ett regeringsbeslut om en proposition till riksdagen väntas idag. Regeringens tidigare lagförslag om att hemligstämpla de 119 tsunamibanden fick underkänt av Lagrådet för tre veckor sedan. De höga juristerna slog fast att lagförslaget stred mot grundlagen och medborgarnas rätt att ta del av offentliga handlingar.

SvD har tagit del av den proposition som regeringen arbetar med. På punkt efter punkt har den tagit intryck av kritiken.

Lagrådet anmärkte att det var ”särskilt allvarligt” med en permanent sekretess i hela 70 år på banden. Detta eftersom rättsläget kring säkerhetskopior av mejl- och datatrafik är oklart.

Annons
X

Regeringen beslutar därför att lagen för tsunamibanden ska gälla i endast tre år, till och med utgången av 2010. Under tiden ska en utredning gå igenom lagstiftningen kring säkerhetskopior.

Regeringen ville tidigare ha absolut sekretess för allt material, vilket Lagrådet kritiserade. Det går inte att hemligstämpla allting utan noggrant angivna skäl eftersom en del av handlingarna är offentliga, enligt lagrådet.

Regeringen vill fortfarande ha sekretess av ”säkerhetsskäl”. Men hemligstämpeln är inte längre absolut, utan allmänna handlingar på banden ska kunna lämnas ut. Det kan ske ”om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan fara för att regeringskansliets verksamhet skadas”. Det innebär att var och en har rätt att begära ut delar av materialet. En sådan begäran måste då gås igenom och prövas av regeringen på sedvanligt sätt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Tidningen Ny Teknik uppgav igår att informationen på banden redan efter tio år börjar förstöras av tekniska skäl. Banden är nu korttidsförvarade och innehållet måste föras över och arkiveras på ett mer beständigt sätt om det inte ska förgås. Men i regeringens lagförslag sägs ingenting om att informationen på banden ska arkiveras.

  Riksdagen får rätt att ta del av hela materialet eftersom konstitutionsutskott, KU, nu behandlar anmälningar mot regeringarna Perssons och Reinfeldts hantering av banden.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X