Annons
X
Annons
X

Regeringen avgör Agizas öde

Reinfeldt har fel när han hävdar att regeringen inte får blanda sig i frågan om Ahmed Agizas uppehållstillstånd. Att inte nu ställa övergreppet mot Agiza till rätta och låta honom återförenas med sin familj vore en skam för Sverige som rättstat, skriver journalisten Gösta Hultén.

BRÄNNPUNKT

Avvisningen av Ahmed Agiza och Mohammed Alzery till tortyr i Egypten är den allvarligaste kränkningen av mänskliga rättigheter som hittills blivit känd i svensk terroristjakt. Det var också den första olagliga flygningen av terroristmisstänkta från EU till tortyrfängelser.

De utsattes för ett olagligt övergrepp på Bromma flygplats. Deras kläder klipptes sönder, de kläddes av i vinterkylan, fick hand- och fotbojor, brandgul fångoverall, ögonbindel och drogades.

2009 avslog regeringen, på Säpos inrådan, Ahmed Agizas begäran om uppehållstillstånd.
Detta trots att sex riksdagspartier
i konstitutionsutskottet 2005 fördömt avvisningen och förklarat att den stred mot FN:s tortyrförbud och trots att alliansregeringen 2007 faktiskt upphävde avvisningen.

Annons
X

Av den dåvarande regeringen beskrevs Ahmed Agiza och Mohammed Alzery 2001 som terrorister. Men i boken Väninnan har Anna Lindhs pressekreterare Eva Franchell återgett vilka lösa rykten som fick regeringen att besluta om avvisningen.

Enligt Säpos föredragning rörde sig de båda inte normalt i Stockholm. Det faktum att de bytte färdmedel ofta läggs dem till exempel till last.

Statsminister Göran Persson förklarade att de måste ut före jul och att USA hade ställt ultimatum. Om Sverige inte åtlydde, skulle USA utlösa en handelsblockad mot hela EU. EU är USA:s största handelspartner. Talet om en handelsblockad framstår därför som en skröna. Men även skrönor gick hem i det hysteriska klimatet efter elfte september 2001.

Stäng

SvD:s NYHETSBREV – dagens viktigaste nyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Säpo förde Anna Lindh bakom ljuset när de inte berättade att CIA skulle sköta avvisningen. Även Thomas Bodström ångrar numera avvisningen. Enligt boken Inifrån så berättade Säpochefen först den 7 januari 2002 för honom om CIA:s roll.

  Nu hävdar statsminister Fredrik Reinfeldt att regeringen inte får blanda sig i frågan om Ahmed Agizas uppehållstillstånd. Men han har fel. Riksdagen beslöt nämligen i december 2009 att regeringen ska vara sista instans för överklagande vid utlänningsärenden i sådana fall där Säpo av säkerhetsskäl, motsätter sig uppehållstillstånd.

  Den nyalagen delar insäkerhetsärendeni två kategorier; säkerhetsärenden som överklagas till domstol och kvalificerade säkerhetsärenden,som överklagas till regeringen. Det är ingen djärv gissning att anta att migrationsmyndigheterna måste se egyptierna som ett kvalificerat säkerhetsärende.

  Det betyder att regeringen faktiskt har sista ordet vid en prövning av uppehållstillstånd för Ahmed Agiza och Mohammed Alzery.

  För de brott som JO fastslagit begicks på Bromma, bär Säpo ansvaret. De kan därför ha ett egenintresse av att egyptierna inte får återvända och får tillfälle att svara på de anklagelser de aldrig fått se eller bemöta i domstol. Att inte nu ställa övergreppet till rätta och låta Ahmed Agiza få återförenas med sin familj i Sverige vore en skam för Sverige som rättsstat.

  GÖSTA HULTÉN

  författare och journalist, talesperson medborgarrättsrörelsen Charta 2008

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X