Annons
X
Annons
X

Regeringen anklagas för fel om nya sjukregler

Kritiken mot regeringens nya sjukförsäkringsregler har varit massiv den senaste veckan. Och nu kommer anklagelser mot socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson för att komma med felaktig information.

Cristina Husmark Pehrsson och de övriga ledamöterna i socialförsäkringsutskottet berättade på en presskonferens förra veckan om de nya reglerna för sjukförsäkringen.
Cristina Husmark Pehrsson och de övriga ledamöterna i socialförsäkringsutskottet berättade på en presskonferens förra veckan om de nya reglerna för sjukförsäkringen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Det var i söndagens Agenda som socialförsäkringsmininster Cristina Husmark Pehrsson (M) svarade på den kritik som riktats mot regeringens nya sjukförsäkringsregler. I studion berättade två cancersjuka kvinnor om hur de tvingas jobba när deras sjukpenning dras in i januari.

Som svar på kritiken sade Husmark Pehrsson då att regeringen infört undantag för de svårast sjuka. Men socialförsäkringsministern sade också att ingen remissinstans tidigare reagerat på hur de nya reglerna kommer att slå.

– När vi har skickat ut vårt förslag på remiss till många tunga remissinstanser har ingen poängterat att det här kunde få de här orimliga konsekvenserna. När vi nu ser det här kommer vi göra den här ändringen så fort det överhuvudtaget är möjligt, sade Husmark Pehrsson i Agenda.

Annons
X

Enligt SVT:s Aktuellt idag stämmer dock inte socialförsäkringsministerns uttalande. Nyhetsprogrammet har gått igenom remissvaren och flera instanser har redan tidigare riktat kritik mot hur de nya reglerna slår mot svårt sjuka.

Statskontoreret gick så långt som kräva att hela förslaget skulle läggas ner. ”Vi anser att beredningen av förslaget är bristfällig”, skrev Statskontoret i sitt remissvar.

Samhall ansåg samtidigt att tidsgränserna i de nya sjukskrivningsreglerna är för snävt satta och Statens folkhälsoinstitut var inne på samma spår.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  ”Vi ställer oss tveksamma till förslaget om fasta hållpunkter”, skrev den statliga myndigheten till regeringen.

  På Socialdepartementet håller man dock inte med om att Husmark Pehrsson i söndags gav felaktiga svar i Agenda.

  Till Aktuellt säger politiskt sakkunniga på departementet att socialförsäkringsmininstern enbart uttalade sig om de cancersjuka kvinnorna och inte om hela systemet när hon sade att ingen kunnat förutse hur reglerna skulle slå.

  SvD.se

  Annons
  Annons
  X

  Cristina Husmark Pehrsson och de övriga ledamöterna i socialförsäkringsutskottet berättade på en presskonferens förra veckan om de nya reglerna för sjukförsäkringen.

  Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X