Regeringar kräver Dürerverk åter

Under strecket
Publicerad
Annons

Förra månaden möttes cheferna för 12 ledande amerikanska och europeiska museer, rapporterar The Times. De träffades på Metropolitan-museet i New York för att diskutera vad de ska göra med sina sammanlagt 24 teckningar av Albrecht Dürer, samtliga välkända mästerverk.
Problemet: Museerna har fått brev från regeringarna i Polen och Ukraina, som kräver att återfå teckningarna. Samlingen tillhörde en gång Lubomirski-museet i Lvov i Polen, beslagtogs av nazisterna i samband med invasionen och återfanns efter kriget av amerikanska soldater, i en saltgruva i Österrike av alla platser.
Så dags hade museet upphört att existera, och så dags hade Lvov bytt namn till Lviv och var en del av det sovjetiska Ukraina.
USA beslöt därför att återlämna teckningarna till medlemmar av Lubomirski-familjen, som under 50-talet sålda tavlorna vidare till museer i väst.
Polen kräver konstverken därför att de en gång tillhörde den polska nationen, Ukraina därför att de bör återlämnas till den stad där de hör hemma. Men museicheferna har beslutat att behålla dem, för "de har köpts i god tro", och för tillfället är man endast beredd att ge "full sympati och förståelse till såväl Polen som Ukraina". Ricki Neuman

Annons
Annons
Annons