Analys

Jan Blomgren:Reformer dämpar inte vreden

Jan Blomgren

Med sex veckor kvar till presidentvalet försöker de ryska ledarna mildra oppositionens vrede. President Dmitrij Medvedev lade i början av veckan förslag till duman om fria val till landets guvernörer och mer demokratiska dumaval. Reformer som antagligen kommer för sent för att hindra fortsatta demonstrationer.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Inför de senaste ryska presidentvalen har valkampanjen tagits emot med en gäspning av såväl politiker som väljare. Utgången var given och ingen hade lust eller mod att utmana makteliten när Vladimir Putin ville bli omvald (2004) eller när han själv utsett Medvedev till sin efterträdare (2008). Inför den 4 mars i år är stämningen helt annorlunda.

Väljarna visade med sina två demonstrationer i december öppet sitt missnöje och så här stora folkliga missnöjesyttringar har vi inte sett sedan början av 1990-talet. Fortfarande är det ingen som på allvar tvivlar på att Putin vinner valet, men opinionsundersökningar pekar enhälligt på att han – i ett ärligt val – inte skulle de få de 50 procent som krävs för seger i första omgången.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons