Gunnar Wiman:Reformatorn som utmanade påven

Hundra år före Luther tog den tjeckiske reformatorn Jan Hus strid mot katolicismen. Det kostade honom livet, men hans rörelse levde kvar och beredde marken för den protestantiska reformationen.

Under strecket
Publicerad

Jan Hus döms till döden inför påven vid konciliet i Konstanz 1415, från en målning av Václav Brožík.

Annons

”O, heliga enfald!” Dessa ord ska ha yttrats av Jan Hus den 6 juli 1415 när elden som skulle göra honom till martyr inte ville ta sig och han såg hur en gammal kvinna lade en bunt torra pinnar på bålet. Lågorna steg snart till väders och slukade den då 44-årige prelaten. I dag är det 600 år sedan Jan Hus led martyrdöden efter att ha fördömts som kättare av konsiliet i Konstanz. Under 2015 högtidlighålls minnet av den store reformatorn med arrangemang runtom i Tjeckien. Aktiviteterna är samlade under parollen: ”Jan Hus – a New Age European”.

Avrättningen av Jan Hus ledde till att den böhmiska reformrörelsen radikaliserades och utvecklingen utmynnade i husitkrigen (1419-1434), i mångt en generalrepetition inför det 30-åriga kriget. Den tändande gnistan för bägge konflikterna slogs i Prag när höga herrar kastades ut genom fönster: den första och den andra defenestrationen i Prag, den 30 juli 1419 respektive den 23 maj 1618.

Annons
Annons
Annons