Annons
X
Annons
X

Reepalu sågar Vilks utställning

Malmö stad kallar till krismöte sedan det blivit känt att konstnären Lars Vilks ska ställa ut sina verk på ett galleri i Malmö i sommar.

– Jag hoppas att inte en enda människa besöker galleriet, säger Ilmar Reepalu (S).

Av TT
(uppdaterad)

Konstnären Lars Vilks ska ställa ut på ett privat galleri i Malmö i sommar, rapporterar TV4 Nyheterna Malmö. Han ska ställa ut tavlor med rondellhundar och avbildningar av profeten Muhammed.

Efter nyheten om att Lars Vilks utställning kallar Malmö stads Dialogforum nu till akutmöte med representanter för olika religioner i Malmö. I Dialogforum ingår representanter från muslimska församlingar i staden.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag kommer att mana alla till att inte gå till våldshandlingar i sin upprördhet, för då förlorar man själv på det. Men precis som vi har yttrandefrihet så kan man också känna sig kränkt, och om man gör det så ska man göra en polisanmälan. Så tänker jag föreslå att vi hanterar den här situationen, säger Björn Lagerbäck, samordnare för Dialogforum.

  Annons
  X

  Lars Vilks uppges ha haft ett möte med polisen för att diskutera säkerheten runt utställningen, då hans konst tidigare orsakat stora protester och upprörda känslor.

  – Det är ett genombrott att Henrik Rönnquist nu vågar ställa ut de här målningarna, säger Lars Vilks.

  Det blir ett 30-tal målningar på utställningen - flera av dem med originalteckningen av Muhammed som rondellhund som bas, delvis övermålad av klassiska motiv.

  – Jag är inte ute efter att skapa rabalder - jag vill snarare avdramatisera det här, man ska kunna kritisera islam, säger Vilks.

  Galleriägaren ser inga religiösa eller politiska motiv i det hela, utan säger till TV4 att han inte är ute efter att provocera.

  – Det finns en säkerhetsrisk, men jag är beredd att ta den för jag tror på yttrandefrihet, religionsfrihet och demokrati. Man ska aldrig håna någon eller vara taskig, men man måste ändå få säga vad man tycker och tänker, säger Henrik Rönnquist, som ställer ut Vilks teckningar på sitt galleri i Malmö i juli.

  Men Ilmar Reepalu (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, hoppas på ett publikfiasko.

  – Självklart har han rätt att ställa ut det han kallar konst var han vill. Men jag har förstått att det är ganska bedrövlig konst och jag uppfattar det mer som att man vill använda galleriet för en politisk manifestation. Vilks förknippas mer och mer med xenofoba (främlingsfientliga) grupper längst ut på högerkanten. Jag hoppas att inte en enda människa besöker galleriet, säger Ilmar Reepalu.

  QUIZ | Har du koll på åren som gått?

  2012: Vilket öknamnfick skandalkaptenen? quiz.svd.se 2011: Katastrofer ochstörtade diktatorer quiz.svd.se 2010: Vad minns duav skandalernas år? quiz.svd.se

  Malmö TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X