Annons
X
Annons
X

”Avskrivning bryter mot lagen”

Efter SvD Näringslivs granskning börjar de 6 000 medlemmarna i Redovisningskonsulters Förbund nu att avråda från progressiv avskrivning i bostadsrättsföreningar. Enligt den stora branschorganisationen strider metoden mot lagen.

Progressiva avskrivningar
Lägenhetsvisning.
Lägenhetsvisning. Foto: TT

Den heta debatten om hur månadsavgifter sänks genom att nya och ombildade bostadsrättsföreningar skjuter stora kostnader på framtiden, får ytterligare bränsle.

Nu är det Redovisningskonsulters Förbund (SRF), som har beslutat att alla anslutna redovisningskonsulter bör avråda från metoden. Enligt SRF är progressiva avskrivningar på bostadshus ”med största sannolikhet inte förenlig med Årsredovisningslagen”.

Därmed backar SRF indirekt upp sina överkörda branschkolleger i revisororganisationen FAR:s policygrupp som slog larm i höstas om att progressiv avskrivning knappast har stöd i lagen, och inte minst missbrukas inom nyproduktion och ombildningar, ett vägledande beslut som lades på is av FAR:s ledning i en spektakulär kovändning för två veckor sedan.

Annons
X

SRF uppmanar nu alla ”medlemmar som biträder vid upprättande av en årsredovisning i en bostadsrättsförening för 2013” att upplysa föreningens styrelse om att progressiv avskrivningsmetod med största sannolikhet inte är förenlig med god redovisningssed.

– Enligt vår uppfattning är det inte möjligt att göra progressiva avskrivningar på en byggnad, eftersom förslitningen av en sådan tillgång i normalfallet alltid sker linjärt. Man sliter inte mer på trappan när man går i den imorgon än när man går i den idag, säger SRF:s redovisningsexpert Claes Eriksson.

Han kritiserar samtidigt den stora bostadsrättsorganisationen HSB och liknande branschintressen för att just nu göra grundlösa tolkningar om att FAR:s kovändning signalerade grönt ljus för progressivitet.

– Det är inte HSB som ska tolka årsredovisningslagen. Man är helt fel ute, säger Claes Eriksson som betonar att bostadsrättsföreningar inte kan särbehandlas från andra företag så länge alla lyder under samma lag.

Därmed menar SRF att de många aktörernas vädjanden till den statliga Bokföringsnämnden att uttolka årsredovisningslagen på ett mer passande sätt för bostadsrättsföreningarna är missriktat.

– Vi i SRF talar om hur det borde ha varit redan innan, säger Claes Eriksson.

Den akuta frågan om trixandet med avskrivningarna i nya och ombildade bostadsrättsföreningar, något som lurar köpare i deras livs största affär, kan kräva ny lag.

”Det finns en pågående statlig utredning, Redovisningsutredningen, där frågan bör kunna lyftas. Om man där kommer fram till att bostadsrättsföreningar inte ska omfattas av årsredovisningslagen öppnas möjligheten till en sammanhållen lagstiftning med regler för såväl årsredovisning som bostadsrättsliga frågor”, skriver SRF.

Landets största revisionsbyrå för bostadsrättsföreningar, Borevision, som genom sin delägare Erik Davidsson slog larm om att avskrivningar och andra kostnader ibland skjuts upp på ett sådant sätt att det liknar ”bedrägeri”, kräver också en översyn av hela regelverket.

Enligt Borevision är bostadsrättssektorn idag av sådan betydelse, både för privatpersoner och samhällsekonomiskt, att det behövs separata redovisningsregler och dessutom en översyn av Boverkets ordning för de ekonomiska planerna.

Johan Hellekant

Annons
Annons
Annons
X

Lägenhetsvisning.

Foto: TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X