”Redovisa även företags skadliga påverkan”

Företag bär det största ansvaret för att globala mål blir uppfyllda, skriver debattörerna.
Företag bär det största ansvaret för att globala mål blir uppfyllda, skriver debattörerna. Foto: Rafal Rodzoch/Caia Image/TT

Företagandet formar vårt samhälles välstånd och framtid. Men mäts företag på rätt sätt för att hantera vår framtids utmaningar, frågar Tomas Bjöersdorff och Robert Persson Kraft.

Under strecket
Publicerad
Annons

Världen har firat femårsjubileum av Parisavtalet, där världens ledare förbundit sig att inte öka den globala uppvärmningen med mer än högst 2 grader och helst inte mer än 1,5 grader till senast 2030. Och hur går det? Forskarna säger alltför långsamt. Johan Rockström, professor i klimatvetenskap, säger att vi rör oss längs en väg som tar oss till mellan 3–4 grader om 80 år med katastrofala effekter som global temperatur­höjning, vattenbrist, översvämningar, förlorade jordbruksarealer, avskogning och stor befolkningsvandring. Helt enkelt omänskliga förhållanden.

Greta Thunberg sa nyligen i tidningen The Guardian att ”avlägsna hypotetiska mål sätts och stora tal hålls. Men när det gäller omedelbara åtgärder så är vi fortfarande i ett tillstånd av fullständig förnekelse och slösar bort vår tid på nya kryphål, tomma ord och kreativ redovisning.”

Annons
Annons
Annons