Recension

RedactedRedacted

Uppgörelse. Man kan inte påstå att amerikanska filmregissörer negligerar USA:s krigföring i Irak. Den ena skildringen av tortyr, övergrepp och massakrer följer på den andra. Nu har turen kommit till Brian De Palmas Redacted, som även den bygger på en verklig händelse.

Under strecket
Publicerad
Annons

Om kriget i Irak kan man säga mycket, vilket många också gör, somliga med mer skarpsinne än andra. Det är då några saker man gör klokt i att hålla isär; främst gäller det att skilja frågan om det rimliga i att alls driva fram ett regimskifte från frågan om kvaliteten på det amerikanska förvaltandet av det som skulle föreställa freden. Visst kan den distinktionen verka självklar, men för många är den väldigt jobbig.

Brian De Palma, en av den amerikanska filmens mest förföriska stilister, har också han, visar det sig, saker att säga om Irak. Framför allt en sak: de amerikanska myndigheterna ljuger genom tänderna om kriget. Rapporteringen i media hämmas av en omfattande censur och den officiella versionen är hårdhänt manipulerad – ”redacted”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons