Annons
X
Annons
X

Recession hotar Finland och Holland

Eurokrisen hotar nu mer välrustade ekonomier som Finland och Holland. I båda länderna spås BNP falla nästa år.

Av TT
(uppdaterad)

Finland är på väg in i en recession, förutspår Sampo Bank. Banken beräknar att BNP kommer att minska redan under innevarande kvartal. Nästa år väntas en nedgång på en procent.

Recessionen är en följd av den utdragna skuldkrisen i eurozonen, vilket har minskat Finlands export. Konsumtionen och investeringarna i Finland har däremot fortsatt att öka.

Den holländska ekonomin väntas också krympa 2012, enligt tankesmedjan CPB, som arbetar med rådgivning till regeringen i Nederländerna.

Annons
X

CPB räknar med att Nederländernas BNP 2012 krymper 0,5 procent och att årets tillväxt stannar på 1,5 procent. Budgetunderskottet beräknas samtidigt till 4,6 procent av BNP i år och 4,1 procent 2012, medan statsskulden beräknas till 68 procent av BNP 2012.

Den holländska regeringen har som officiellt mål att få ned underskottet under 3 procent av BNP 2012, vilket är det tak som anges i EU:s stabilitetspakt.

Detta vill regeringen åstadkomma genom att strama åt budgeten med motsvarande 18 miljarder euro (163 miljarder kronor). Nederländernas centralbank förklarade dock så sent som i förra veckan att det krävs ytterligare 5 miljarder euro (45 miljarder kronor) i besparingsåtgärder för att uppnå detta mål.

Stockholm TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X