Annons

Pär Strömberg:Receptet på ett hälsosamt liv

Pär Strömberg

Vad definierar den andra halvan av livet?

Jag har passerat 40 och närmar mig 50 med stormsteg. Tekniskt sett är jag väl redan inne på livets andra halva, om man utgår från den genomsnittliga livslängden för svenska män. I min ungdom har jag petat i mig så mycket skräpmat och gjort så många dåliga dryckesval att hälften vore nog. Men att skaffa bättre vanor är dock aldrig för sent enligt artikeln nedan. Jag läser med glädje de recept som utlovar bättre hälsa och livskvalitet. Maten är viktig och goda hälsosamma recept kan vi inte få för mycket av.

Som dryckesskribent försöker jag också förespråka en sund attityd till alkohol. Genom att göra medvetna val även där främjar man både en hållbar dryckeskultur och en hållbar kropp – även under andra halvan av livet. Så kom ihåg, drick mindre men bättre!

Pär Strömberg
Annons

Argentinskt höghöjdsvin med toppbetyg

Catena Cabernet Sauvignon 2019

Familjedrivna Catena Zapata är känd som en av Sydamerikas bästa producenter – och utsågs i fjol till ett av världens mest beundrade vinmärken i tävlingen Drinks International. Ett ypperligt exempel på vingårdens skicklighet är fylliga Catena Cabernet Sauvignon 2019 som fått toppbetyg av internationella vinkritiker som Robert Parker, James Suckling och Vinous.com.

Druvor odlade på hög höjd har visat sig ha en högre antioxidantproduktion och det är framför allt med höghöjdsvinerna Catena Zapata rönt stor framgång. Till Catena Cabernet Sauvignon används handskördade druvor från vingårdar i argentinska Mendoza som ligger på uppemot hela 1 100 meter över havet.

Vinet, som nyligen prissänktes, är friskt och fruktigt med en intensiv smak av svarta vinbär, örter och fat. Det passar bra till en fin köttbit, vegetariska grytor, en bit hårdost – eller att bara avnjutas på egen hand.

Pris: 119 kr

Nr: 7243901 Flaska: 750 ml Alkoholhalt: 13,5 %

Catena Cabernet Sauvignon | SystembolagetExtern länk
Foto: Eva Hildén

Italiensk caponata
4 portioner

1 aubergine, tärnad
2 msk olivolja
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 röd paprika, hackad
2 tomater, hackade
1 dl gröna oliver, halverade
2 msk kapris
2 msk strösocker
1 tsk torkad oregano
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk salt
svartpeppar
2 msk finhackad persilja

1. Stek auberginen i olivoljan tills den får fint med färg.
2. Vänd ner gul lök, vitlök och paprika och låt fräsa med i några minuter.
3. Vänd ner resterande ingredienser, förutom persiljan. Lägg på ett lock och låt puttra i 15 minuter.
4. Häll över i en skål och låt svalna. Vänd sedan ner persiljan.

Receptet är hämtat ur Vegofavoriter av Mattias Kristiansson, foto Eva Hildén (Semic).

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons