Recepten är inte allt Ur andra länders kök: Kokboksförfattare som är kända för annat: Bakning: Små temaböcker: Mat och vin i kombination: Ur andra länders kök: Kokboksförfattare som är kända för

Kockarna är många men soppan blir inte dålig för det. Det handlar om höstens kokböcker där vi spårar ett antal trender, bland annat mästerkockar som vill något mer än att rada upp krångliga recept.

Under strecket
Publicerad
Annons

i Ett axplock ur höstens kokboksskörd
Intresset för kokböcker visar inte några tecken på avmattning. Från och med nu och året ut måste man införskaffa i genomsnitt en ny bok varje dag om man skulle vilja äga höstens alla nya kokböcker.
Sammanlagt i år kommer 300 nya titlar ut. Under hösten kommer ett 80-tal, varav de flesta på ICA bokförlag och Prisma.
Det finns en stor bredd bland höstens kokböcker. Där kan man hitta allt från Svenska kocklandslagets mastodontverk med grisen som huvudperson över Lill-Babs kokbok till små behändiga böcker med teman som exempelvis antipasti eller sås och dip.
Kockkokböckerna är inte riktigt lika många och oftast inte heller lika stora och glassiga som tidigare år. Och i en del fall verkar det som om man har förstått att det kanske inte räcker med att bara rada upp goda men ofta krångliga recept och läckra bilder. Där finns också ett mervärde i form av innehållsrika texter.

Ett exempel på det är just kocklandslagets Svinaktigt gott (Natur och Kultur/LTs förlag). Där finns
förstås både nya och moderniserade recept på grisrätter men också genomarbetade texter av Ingmari Froman. Där kan man läsa om grisen både som kult och kultur och även lära sig hur man styckar den.
Mathias Dahlgrens bok Bon Lloc (Prisma) är ett annat exempel. I den får man bland annat veta hur Mathias Dahlgren tänker när han skapar nya rätter till sin krog, hur han bygger en meny och hur det går till på krogen innan gästerna har kommit och sedan de har gått. Dessutom finns det förstås recept på maten på Bon Lloc, i de flesta fall naturligtvis ganska komplice-

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons