Annons

Recept: Semla på dinkel

Under strecket
Publicerad

12 st semlor

75 g smör

2 dl mjölk

½ pkt jäst, 25 g

**½ dl **strösocker

1 krm salt

½ tsk stötta kardemummakärnor

1 ägg

**7 dl **siktat dinkelmjöl

2 tsk bakpulver

Till pensling:

1 ägg

Fyllning:

2 msk mjölk

75 g mandelmassa

**2 dl **vispgrädde

Florsocker

Du behöver också:

Bakplåtspapper

1. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37º. Dela jästpaketet på diagonalen så får du exakt ½ paket.

2. Smula jästen i en bunke. Häll över mjölken och rör om tills jästen löst sig. Knäck ägget i deg- spadet.

3. Blanda samman 6 dl mjöl med socker, salt och kardemumma. Rör ner mjölblandningen i degen, lite i taget. Arbeta samman till en homogen, tjock smet eller en lös deg.

4. Låt den jäsa ca 30 minuter och värm under tiden ugnen till 225°. Klä en plåt med bakplåtspapper.

5. Blanda ut bakpulvret i den resterande decilitern mjöl, och arbeta in det i degen.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen på mitten. Skär varje del i 6 delar och rulla 12 runda bullar. Lägg dem att jäsa ca 20 minuter på plåten.

7. Vispa upp ägget i en kopp och pensla bullarna. Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna på galler under bakduk.

**8. Servering: **Riv mandelmassan till fyllningen grovt. Skär av ett lock på varje bulle. Gröp ur lite inkråm ur varje bulle och blanda samman med mjölk och riven mandelmassa. Fyll bullarna med blandningen.

9. Vispa grädden och spritsa en klick på varje bulle. Lägg tillbaka locken och pudra över flor- socker.

Av Gunilla Blixt/gunillablixt.se

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons