Annons

Recept: Smaker som sätter sting på helgmaten

Överraska med marockansk magi. Servera kryddiga kycklingklubbor med smakrika och läckra sallader.

Under strecket
SvD
Publicerad
Foto: Brett Stevens/Bulls Bild 1 av 1

1 / 5

Ljummen sallad med lamm

Foto: Brett Stevens/Bulls

6 portioner

1–1 1/4 kg urbenad lammbog eller liknande

1 msk sumak

1 msk finhackat skal från inlagda citroner (alt färsk citronskal)

2 vitlöksklyftor, pressade

2 msk finhackad färsk koriander

1 tsk salt

4 msk olivolja

1 msk granatäppelsirap (alt balsamvinäger)

2 dl blad från slätbladig persilja, löst packade

1 dl myntablad, löst packade

1 dl valnötter, torrostade

1 granatäpple, kärnorna

75 g fetaost

Salt och peppar

Varma bröd, helst pitabröd, till servering

Så här gör du:

1. Värm ugnen till 175 grader. Skär köttet så att det blir ungefär jämntjockt.

2. Blanda sumak, citronskal, vitlök, koriander och salt. Smaksätt med nymald svartpeppar.

3. Gnid in kryddblandningen i köttet och lägg det i en stekpåse. Lägg alltsammans i en långpanna och stek i ugnen i 2 1/2 timme. Ta ut ur ugnen men låt köttet ligga kvar i påsen i minst 20 minuter.

4. Blanda olja och granatäppelsirap till en dressing, krydda med salt och peppar.

5. Lägg köttet på ett serveringsfat och dra isär det med två gafflar. Blanda köttet med örter, valnötter och granatäppelkärnor. Droppa över dressingen och smula över osten.

Annons
Annons
Foto: Brett Stevens/Bulls Bild 1 av 1

2 / 5

Rostad blomkålssallad med apelsin

Foto: Brett Stevens/Bulls

4–6 portioner

4 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, pressade

1 tsk mald spiskummin

1 tsk paprikapulver

1 tsk gurkmeja

1 tsk harissapulver

Flingsalt och svartpeppar

1 blomkålshuvud (600–700 g)

2 rödlökar

100 g mandel

2 apelsiner

1 dl blad av slätbladig persilja, löst packade

1 dl korianderblad, löst packade

Så här gör du:

1. Värm ugnen till 200 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna.

2. Blanda oljan med vitlök och kryddor i en stor bunke. Krydda med flingsalt och nymald svartpeppar.

3. Halvera blomkålen och skär bort den grova stocken. Skiva buketterna och lägg dem i bunken med kryddoljan. Vänd runt så att de täcks av oljan och lyft sedan över blomkålen till långpannan.

4. Skiva rödlöken och lägg ner den i resterande kryddolja. Vänd runt så att det täcker, eventuellt måste man tillsätta lite extra olja. Lägg löken i långpannan vid sidan av blomkålen.

5. Rosta blomkål och lök i ugnen i ca 30 minuter eller tills blomkålen blivit gyllenbrun. Ta ut och låt svalna.

6. Rosta mandeln i ugnen i 8–10 minuter så att den får lite färg. Låt svalna lite och grovhacka den.

7. Skär bort apelsinskalet med en vass kniv. Skiva apelsinerna ganska tunt.

8. Vänd försiktigt samman de rostade grönsakerna med mandel, örter och apelsinskivor i en bunke. Salta och peppra efter smak och lägg över på ett serveringsfat.

Annons
Annons
Foto: Brett Stevens/Bulls Bild 1 av 1

3 / 5

Grillad grön paprikasallad

Foto: Brett Stevens/Bulls

4–6 portioner

4 gröna paprikor

2 msk olivolja

1 msk pressad citron

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 krm mald koriander

1 dl grovhackade korianderblad, löst packade

Salt och peppar

Så här gör du:

1. Sätt ugnen på grill.

2. Halvera och kärna ur paprikorna och lägg dem på en plåt med den kupade sidan uppåt. Grilla dem i ugnen tills skalet har svartnat och paprikorna är mjuka. Låt dem svalna några minuter och dra sedan av skalet.

3. Skär paprikan i strimlor på längden och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

Annons
Annons
Foto: Brett Stevens/Bulls Bild 1 av 1

4 / 5

Kycklingklubbor med saffransyoghurt

Foto: Brett Stevens/Bulls

4 portioner

4 kycklingklubbor, gärna av majskyckling

1 msk olivolja

1 tsk ras el hanut

1/2 tsk mald kanel

1/2 tsk mald vitpeppar

1/2 tsk flingsalt

5 dl kycklingbuljong

8 färska dadlar, halverade och urkärnade

12 små gröna oliver

4 portioner kokt couscous med örter

Saffransyoghurt

1/2–1 påse saffran (à 1/2 g)

1 msk kokande vatten

3 dl grekisk yoghurt

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk pressad citronjuice

Så här gör du:

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Lägg kycklingklubborna i en ugnsfast form. Blanda olivoljan med kryddor och salt och pensla på kycklingen.

3. Häll buljongen i formen och tillsätt dadlar och oliver. Stek i ugnen i 1 timme eller tills kycklingklubborna är genomstekta.

4. Tillaga couscous enligt anvisning på förpackningen och blanda med örter.

**5. Yoghurtsåsen: **Lös upp saffranet i kokande vatten Rör ner de övriga ingredienserna.

6. Servera kycklingklubborna på en bädd av couscous och med saffransyoghurten och de valda salladerna vid sidan om.

Annons
Annons
Foto: Brett Stevens/Bulls Bild 1 av 1

5 / 5

Tomatsallad samt morots- och rädissallad

Foto: Brett Stevens/Bulls

4–6 portioner

1 kg mogna, fina tomater

1/2 gurka

2 dl blad av slätbladig persilja, grovhackade och löst packade

2 msk olivolja

1 msk finhackat skal från inlagda citroner (alt färskt citronskal)

1 krm mald spiskummin

1 tsk granatäppelsirap (alt balsamvinäger)

Flingsalt och nymald svartpeppar

Så här gör du:

1. Skålla och skala tomaterna om så önskas. Halvera tomaterna och gröp ur kärnorna. Hacka tomaterna grovt. Halvera gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Skär gurkan i små tärningar.

2. Blanda alla ingredienser i en skål. Salta och peppra generöst och vänd samman.

Morots- och rädissallad

4–6 portioner

2–3 stora morötter

8 rädisor

1 1/2 dl färskpressad apelsinjuice

1/2 tsk apelsinblomvatten

1 tsk mald spiskummin

2 msk olivolja

8 myntablad

Så här gör du:

1. Riv morötterna grovt och skiva rädisorna tunt. Lägg upp på ett serveringsfat.

2. Blanda juice, apelsinblomvatten, spiskummin och olja till en dressing. Häll den över salladen och toppa med myntablad.

Bearbetning recept: Ingrid Eriksson

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons