Fyra recept att laga på grillen

På sommaren flyttar vi gärna ut matlagningen till grillen när vädret tillåter. Och det går bra att tillaga hela måltiden på grillen, både tillbehör och dessert.

Under strecket
Publicerad
Annons
Recept: Mauritz Larsson Stormgaard

Recept: Mauritz Larsson Stormgaard

Foto: Simon Bajada

1 / 4

Recept: Mauritz Larsson Stormgaard Foto: Simon Bajada

Grillad sallad, rivna nötter

Det går att använda de flesta nötter men paranöten är en favorit här.

4 portioner som tillbehör

• 2 hårt knutna salladshuvuden, t ex gem

• 1 dl olivolja

• Salt

• 50 g paranötter

• Några timjankvistar, plockade blad

1. Skölj salladen och dela varje huvud i fyra klyftor. Dressa dem med lite av olivoljan och lägg på grillen. Grilla ca 5 minuter på varje sida.

2. Smaksätt med mer olivolja och salt. Riv paranötter över salladen och toppa med timjan.

Annons
Annons

2 / 4

Helgrillad gös med bönor och majskräm

Sesamblad är fantastiskt goda men kan ersättas med shisoblad eller vanliga sallatsblad.

4 portioner

• 1 hel gös (ca 1 kg)

• Flingsalt

• Neutral rapsolja till pensling

• 250 g färska bönor, t ex haricots verts

• 1 näve sesamblad alt shiso- eller sallatsblad

Majskräm

• 50 g smör

• 4 hela majskolvar

• 2 dl vispgrädde

• Salt

1. Rensa och ta ut inälvorna ur gösen, skölj ordentligt. Gör några snitt i skinnet på fiskens båda sidor. Salta rikligt med flingsalt på skinnsidan, salta även insidan på fisken.

2. Grilla direkt på gallret över glödbädden, ca 5–10 minuter på varje sida. Låt fisken få ordentlig yta innan du vänder den, så fastnar den inte i gallret. Pensla fisken med lite olja under grillningen.

3. Majskräm: Lägg smöret i en gryta på grillen. Ställ majskolvarna på högkant och skär bort majskornen från kolvarna genom att skära längs med kolven.

4. Lägg majsen i grytan, fräs runt hastigt och tillsätt grädden. Koka ihop ca 10 minuter och mixa grovt till grötliknande konsistens. Smaka av med salt.

5. Skölj bönorna och grilla dem på galler på kraftig värme ca 3–4 minuter, pensla med lite olja och vänd runt under tiden.

6. Servera fisken hel med majsröran, nygrillade bönor och sesamblad, shisoblad eller sallatsblad. Ät gärna som ssam (koreanska salladswraps) genom att lägga lite fisk, majs och bönor på ett sesamblad.

Annons
Annons

3 / 4

Shishkebab på lamm, pitabröd och salt yoghurt

Använd ganska grovmalen färs och grilla inte spetten för länge, då blir de torra.

4 portioner

• 500 g lammfärs

• 1 gul lök, finhackad

• 1 knippe bladpersilja, finhackat

• 2 vitlöksklyftor, finhackade

• 1 msk spiskummin

• 1 msk paprikapulver

• 1/2–1 dl vatten

• Salt

Salt yoghurt

• 3 dl fet yoghurt

• 1 tsk salt

• 1/2 dl god olivolja

• 1 knippe bladpersilja, hackat

Till servering

• Pitabröd

• Valfria syrade grönsaker

1. Salt yoghurt: Blanda yoghurt och salt, servera toppat med olivolja och persilja.

2. Blanda färs, lök, persilja, vitlök, spiskummin och paprikapulver. Tillsätt vattnet och arbeta ihop färsen, smaksätt med salt.

3. Använd gärna shishkebabspett, lite plattare grillspett som är någon millimeter tjocka och ca 2 cm breda. Pressa färsen med händerna runt spetten. Pressa med fingrarna så att färsen blir lite vågig. Detta gör att spetten tillagas lite olika med bra knaprighet.

4. Grilla spetten på hög värme tills båda sidorna fått ordentligt med färg.

5. Dela pitabröd på mitten och fyll dem med kött, syrade grönsaker och yoghurt.

Annons
Annons

4 / 4

Rökta plommon med anglaise

Anglaisen är smaksatt med älgört istället för vanilj som vanlig vaniljsås. Gör grunden dagen innan, så att älgörten får dra ordentligt. Älgört växer vilt på många ställen och i beteshagar kan man hitta rikliga mängder. Men får du inte tag på älgört kan du göra en naturell sås. Plommonen rökgrillas och täcks med ett lock eller en bunke under själva rökningen.

4 portioner

• 8 plommon

• 1/2–1 dl olivolja

• 1 dl råsocker

• Torkat örtris eller träspån

Anglaise

• 3 dl vispgrädde

• 2 dl standardmjölk

• 100 g strösocker (ca 1 dl + 2 tsk)

• 50 g älgört (kan uteslutas)

• 6 äggulor

1. Anglaise: Koka upp grädde, mjölk, socker och älgört i en kastrull. Kyl i isvatten och låt stå i kylen över natten.

2. Sila bort älgörten, koka upp gräddmjölken och dra den åt sidan några minuter. Vispa upp äggulorna i en kastrull och slå långsamt över den nykokta gräddmjölken under flitig vispning. Värm långsamt upp under omrörning tills blandningen är 82 grader och börjar tjockna. Kyl i isvatten.

3. Dela plommonen på mitten och pilla ur kärnan. Vänd plommonhalvorna i olja och sockra sedan. Spara lite av sockret till grillningen.

4. Grilla direkt på grillen över en fin glödbädd men ändå på lite avstånd från glöden, så det inte blir för varmt. Sockra nu plommonen lite extra.

5. Släng på torkat örtris eller träspån på glödbädden för att skapa en kraftig rökbildning och täck plommonen med ett skydd/lock för att fånga upp röken. Fortsätt lägga på spån eller ris för att hålla igång röken.

6. Rökgrilla plommonen ca 10 minuter. Servera med anglaisen.

Recepten är hämtade ur ”Uteköket – tekniker, recept, odlingstips” av Mauritz Larsson Stormgaard, foto Simon Bajada. Natur & kultur.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons