Annons

Recept: Goda rätter för en mer grön jul

Dags för mer vegetarisk mat på julbordet? Vi har letat i arkiven och samlat ett antal vegetariska recept att ha som huvudnummer eller som tillbehör till kött och fisk.

Under strecket
SvD
Publicerad

Bittersöt citrussallad

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

1 / 6

Bittersöt citrussallad

Bittersöt citrussallad
Bittersöt citrussallad Foto: Malin Hoelstad

En lite bitter sallad som passar bra till kyckling och fläskkött men också som en pigg inledning till middagen. Sweetie är en stor grön citrusfrukt med mild smak.

**Ingredienser: **

1 st  sweetie

1 st  blodgrapefrukt

2 st  blodapelsiner

0,5 st  rödlök

0,5 st  Rosésallad

1 nypa flingsalt och nymald svartpeppar

Vinägrett

1 msk  blodapelsinsaft, pressad

1 tsk  honungssenap

0,5 dl  olivolja

Tillagning

1. Skär bort skalet och allt det vita från citrusfrukterna med en mycket vass kniv. Skär ut hinnfria klyftor. Kläm ut en matsked blodapelsinsaft till vinägretten.

2. Skala och skiva rödlöken tunt och riv sallaten i bitar. Varva med citrusklyftorna på ett vackert fat. Strö på lite flingsalt och peppar.

**3. Vispa ihop **ingredienserna till vinägretten och slå över.

**Recept: **Liselotte Forslin, ass: Emma Brizzi

Annons
Annons

Ädelostkaka med fikon

Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 1

2 / 6

Ädelostkaka med fikon

Ädelostkaka med fikon
Ädelostkaka med fikon Foto: Jurek Holzer

Alla som smakat denna cheesecake har nästan svimmat, så god är den!

12 bitar

**Ingredienser: **

Deg

250 gram digestivekex

90 gram  smör

Fyllning

250 gram  philadelphiaost, naturell

4 st  ägg

125 gram  florsocker

200 gram ädelost

Glöggfikon

3 st fikon

1 msk  socker

2 dl  glögg

Tillagning

1. Deg Värm ugnen till 180 grader. Mixa kex och smör till en deg och tryck ut den i en form med löstagbar kant, ett par centimeter upp på kanten.

2. Fyllning Rör osten mjuk och vispa i ett ägg i taget med en elvisp. Tillsätt sockret och smula ner hälften av ädelosten. Vispa lite och häll sedan smeten i skalet. Smula i resten av ädelosten.

3. Baka i 45 minuter tills den stelnat nästan helt. Låt svalna.

**4. Glöggfikon **Skölj och skär fikonen i fyra delar. Lägg ingredienserna i en gryta och koka i 10 minuter. Låt svalna i sitt eget spad och servera till ostkakan.

Recept Mia Troberg-Elonq och Alice Brax

Annons
Annons

Pumpa- och morotsgryta

Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 1

3 / 6

Pumpa- och morotsgryta med juliga kryddor

Pumpa- och morotsgryta
Pumpa- och morotsgryta Foto: Jurek Holzer

**Ingredienser: **

1 st  Schalottenlökar

2 st  vitlöksklyftor

1 msk riven ingefära

1 msk senapsfrö. bruna

1 st pumpa, liten, eller hokkaido eller butternut

1 msk  smör

1 st  kanelstång/stänger

4 st  kardemummakapslar

6 st  aprikos(er), torkade

0,5 dl  russin, gärna gula

1 dl  vitt vin

5 dl  grönsaksbuljong

Ev 0,5 dl  grädde

Tillagning

**1. Hacka lök **och vitlök fint. Krossa senapsfröna lite grann i en mortel. Skala och skär morot och pumpa i fina, långa bitar.

2. Fräs lök och vitlök i smör tills det mjuknar, rör i ingefära och senapsfrö. Lägg i morot, pumpabitar kanel, kardemumma och de torkade frukterna. Rör om och slå på vin och buljong.

**3. Låt puttra **tills grönsakerna blir mjuka, ca 15 minuter. Rör eventuellt i grädde

Recept: Tina Hellberg

Annons
Annons

Sallad med fikon och getost

Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 1

4 / 6

Sallad på fikon och getost med en ljummen vinägrett

Sallad med fikon och getost
Sallad med fikon och getost Foto: Jurek Holzer

Ingredienser

2 huvud  fänkål

5 st fikon, färska

200 gram  getost, smulad

0,5 dl  olivolja

2 msk  flytande honung

Salt och peppar

Tillagning

1. Tvätta fänkålen, skiva tunt med kniv eller i matberedare. 

2. Lägg ut fänkålen på serveringsfat, skär fikonen i mindre klyftor och lägg på fänkålen. Smula över getosten, låt det gärna finnas lite större bitar med. Salta och peppra.

3. Häll olivolja, honung och salt och peppar i kastrull, värm på så allt blandas. Ringla vinägretten över salladen. Servera gärna med gott bröd.

Recept: Linda Lundgren/agent evers

Annons
Annons

Snabbpicklad rödkål

Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 1

5 / 6

Snabbpicklad rödkål

Snabbpicklad rödkål
Snabbpicklad rödkål Foto: Jurek Holzer

Ingredienser

1 litet rödkålshuvud

2 nypor havssalt

2 cm färsk ingefära

2 st apelsiner

1 dl  äppelcidervinäger

2,5 msk honung

Tillagning

1.Strimla rödkålen fint, blanda med ett par nypor havssalt och lägg i press under tallrik med tyngd på i tio minuter.

2. Riv under tiden ingefäran, pressa apelsinerna och riv skalet fint.

**3. Häll av vätskan **från kålen. Blanda kålen med ingefära, rivet apelsinskal, apelsinsaft, äppelcidervinäger och honung.

**Recept: **Tina Hellberg

Annons
Annons

Halländsk långkål

Foto: Jurek Holzer Bild 1 av 1

6 / 6

Milles halländska långkål

Halländsk långkål
Halländsk långkål Foto: Jurek Holzer

**Ingredienser: **

3 st  grönkålsstånd, medelstora

Skinkspad eller grönsaksbuljong

3 msk smör

1,5 dl vispgrädde

1 msk socker

Salt och vitpeppar

Tillagning

1. Skölj kålen och repa bladen från de grova stjälkarna.

2. Koka bladen mjuka i skinkspad eller buljong i cirka 1/2 timme. Smaka av så att spadet inte blir för salt.

**3. Ta upp **och låt rinna av. (Kan förvaras så tills kålen skall användas.)

4. Hacka kålen grovt och fräs i smör i stekpanna. Späd med grädde och smaksätt med socker, salt och vitpeppar. Låt puttra i fem minuter.

Recept: Milena Bergquist

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons