Annons

Margit Richert:Recept från en tid när mat inte var ett jippo

”Tjädern då? Det var mycket skrik för lite dun, men nog blev den fullkomligt utsökt”, skriver Margit Richert.
”Tjädern då? Det var mycket skrik för lite dun, men nog blev den fullkomligt utsökt”, skriver Margit Richert. Foto: Jonas Forsberg/TT, Thomas Engström

Vill du bygga en rökkåta? Laga grovstyckad tjäder, fånga abborre, koka renhals eller baka filbullar? Per Huuvas egenutgivna kokbok är befriande renons på ängsligt larv och uppblåsta lögner – och allt smakar gudomligt, enligt kocken och SvD-skribenten Margit Richert.

Under strecket
Publicerad

Per Huuvas kokbok ”Aitta” är föredömligt rakt och enkelt skriven. Så varför, varför står jag då i köket med en oplockad tjäder – med dun som flyger över hela funkiskökets praktiskt och vetenskapligt uppmätta ytor – och förbannar honom av hela mitt hjärta?  

Han förtjänar det förstås inte. Det är min egen dumhet, mitt högmod, min patenterat ilskna envishet som har drivit mig till detta. Receptet på fågelgryta är bedrägligt enkelt. En grovstyckad orre, tjäder eller vad man nu har fått tag på i skogen. Maizena, grädde, salt, svartpeppar. Bröstfileérna skärs bort, så även tjockköttet från låren. Detta skavskivas och bryns tillsammans med det plockade kokköttet mot slutet, när skrovet har sjudit klart i grytan och buljongen reducerats till hälften. Sila, red av, ned med grädden. Mandelpotatis till. Det är det hela.

Annons
Annons
Annons