Recept av stjärnkocken Mathias Dahlgren

Foto: DAN HANSSON
Under strecket
Publicerad
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON
INGVAR ERIKSSON
Foto: INGVAR ERIKSSON
INGVAR ERIKSSON
Foto: INGVAR ERIKSSON
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON
INGVAR ERIKSSON
Foto: INGVAR ERIKSSON
INGVAR ERIKSSON
Foto: INGVAR ERIKSSON
Annons
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON

INSPIRATION

Foto: JUREK HOLZER

Mathias Dahlgren om: Kvalitet, njutning, säsong och fusk....

...gastronomi
Tyvärr tror många att gastronomi är för fint folk. Det är en missuppfattning.
Om det vore så hade jag inte haft en chans.

...myndigheter
Att man inte får servera äkta kalvdans på restaurang i Sverige samtidigt som man kan servera franska opastöriserade ostar är dubbelmoral i kubik.
Den typen av myndighetsutövning skulle en sydeuropé aldrig gå med på.

...kvalitet
Man brukar säga att äta gårdagens bröd är som att läsa gårdagens tidning, men det beror på innehållet. Ett surdegsbröd står sig ett par dagar utan tillsatser. En riktigt välgjord tidning gör säkert likaså. Det är ingen nyhet att kvalitet är kvalitet.

Foto: DAN HANSSON
Annons
Annons
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON

Svensk barbecuesås

En sötstark sås, där äpplena står för det söta och pepparroten för det starka. Den är mycket god till stekt eller grillat fläskkött men passar också till exempelvis kyckling.
Till receptet

Foto: DAN HANSSON

Äppelsallad med bacon och valnötter

Använd gärna svensk barbecuesås enligt receptet ovan. Annars får man använda vanligt äppelmos.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Sötsura grönsaker

Mathias Dahlgren gör gärna en ättikslag på mormors vis, utan olja, till sommarens grönsaker.
Till receptet

Foto: DAN HANSSON

Fryst äpple

En god nyttig och snabb vardagsefterrätt, om man har fryst äpplena i förväg förstås. Den blir ungefär som grov sorbet. När man fryser äpplena blir de sötare. Viktigt är förstås att äpplena har riktigt god smak – enkelhet kräver sin råvara.
Till receptet

Annons
Annons
INGVAR ERIKSSON
Foto: INGVAR ERIKSSON
INGVAR ERIKSSON
Foto: INGVAR ERIKSSON
JUREK HOLZER
Foto: JUREK HOLZER
DAN HANSSON
Foto: DAN HANSSON
INGVAR ERIKSSON
Foto: INGVAR ERIKSSON
INGVAR ERIKSSON
Foto: INGVAR ERIKSSON
Foto: INGVAR ERIKSSON

Stekt unglammsrygg med späda grönsaker och vitlöksky

Receptet är hämtat från Mathias Dahlgrens kokbok.
Till receptet

Foto: INGVAR ERIKSSON

Matjessill- och potatisterrin

Receptet är hämtat från Mathias Dahlgrens kokbok.
Till receptet

Foto: JUREK HOLZER

Hallon med gräddfil

Att låta gräddfil rinna av i en sil ger en fin krämighet och god syra, godare än yoghurt, tycker Mathias Dahlgren.
Till receptet

Foto: DAN HANSSON

Äppelglasstårta

En dessert som Mathias Dahlgren gärna gör själv hemma och bjuder på. Tårtan är allra läckrast om bottnarna fortfarande är en aning ljumma när de läggs ihop med glassen och serveras.
Till receptet

Foto: INGVAR ERIKSSON

Citrustacos

Receptet är hämtat från Mathias Dahlgrens kokbok.
Till receptet

Foto: INGVAR ERIKSSON

Cubanitos - chokladtryfflar med rom

Receptet är hämtat från Mathias Dahlgrens kokbok.
Till receptet

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons