Annons

Recept: 5 pajer att äta ute i det gröna

Prästostpastej, filodegspaj med cream cheese och spenat samt Gravlax- och spenatpaj.
Prästostpastej, filodegspaj med cream cheese och spenat samt Gravlax- och spenatpaj.

Få maträtter är så mångsidiga som pajer. De kan vara vegetariska eller innehålla kött eller fisk, de är perfekta för att piffa till kylskåpsresterna och de passar bra att ta med på picknick, nu när vi helst bara ska träffa varandra utomhus och med avstånd.

Under strecket
Publicerad

Prästostpastejer

6 pastejer

1 1/2 förpackning utkavlad färsk smördeg
1 äggula
1 muffinsplåt för 6 muffins

Fyllning
100 g riven gratängost
50–75 g riven prästost
3 ägg
2 dl grädde
1/4 krm cayennepeppar

Garnering
Hackade färska örter, t ex persilja

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ihop ingredienserna till fyllningen.
3. Rulla ut smördegen. Ta ut 6 rundlar till bottnarna, ca 13 cm i diameter, och 6 rundlar till locken, ca 10 cm i diameter. Klä muffinsplåten med de stora degrundlarna och fördela i fyllningen.
4. Pensla locken på båda sidor med äggulan blandad med vatten och lägg på pastejerna. Snitta locken med en liten vass kniv.
5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 minuter eller tills de är genomgräddade och har fått fin färg. Garnera med färska örter vid servering.

Annons
Annons

Gravlax- och spenatpaj

6–8 bitar

5 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör
1 dl iskallt vatten
1 pajform med löstagbar botten, ca 22 cm i diameter

Fyllning
1 stor purjolök
3 msk olivolja
200 g färsk bladspenat
200 g gravad lax
1 burk ricotta, 250 g
3 ägg
200 g riven prästost
3 dl grädde
Salt och peppar

Till servering
Nymalen svartpeppar
Hackad dill
Citronskivor
Forellrom

1. Mät upp mjölet i en bunke. Lägg i smöret skuret i tunna skivor. Nyp ihop till en smulig deg. Ringla över vattnet och arbeta ihop till en smidig pajdeg. Forma degen till en rundel, lägg i plastpåse och låt vila kallt ca 30 minuter.
2. Kavla ut degen på lättmjölat bakbord. Lägg den i pajformen och tryck till. Låt degen komma upp lite över kanten. Nagga pajskalet och låt det vila i kylskåp ca 15 minuter. Värm ugnen till 225 grader och förgrädda pajskalet 15 minuter i mitten av ugnen.

3. Sänk värmen till 200 grader.
4. Snitta och skölj purjolöken och skär den i tunna skivor. Fräs den i hälften av oljan i en stekpanna ca 3 minuter. Ta upp den på en tallrik och hetta upp resten av oljan i pannan. Lägg i spenaten. Ta pannan från värmen och rör om spenaten tills den blir mjuk, ca 3 minuter. Låt kallna och krama ur vätskan.
5. Hacka spenaten grovt. Skär fisken i mindre bitar.
6. Lägg ricottaosten i en bunke. Blanda i äggen, ett i taget. Blanda i den rivna osten. Blanda i grädden, ca 1 dl i taget. Blanda i purjolök och spenat. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner 2/3 av laxen och blanda försiktigt. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet och toppa med resten av laxen.
7. Täck pajen med smord aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter eller tills pajen är genomgräddad och fått fin färg. Låt pajen vila minst 30 minuter.
8. Garnera pajen med nymalen svartpeppar och dill. Servera med citronskivor och rom.

Annons
Annons

Filodegspaj med cream cheese och spenat

4–6 bitar

6 ark filodeg
Ca 50 g smält smör
1 pajform ca 24 cm i diameter

Fyllning
Ca 400 g babyspenat
1 msk olivolja
1 knippa salladslök
1 dl finhackade mjuka örter, t ex dill, persilja, körvel, basilika
200 g cream cheese, t ex philadelphia
Finstrimlat skal och färskpressad saft av 1/2 vältvättad citron
1/2 tsk salt
1/2 krm chilipeppar
3 ägg
Ca 100 g smulad fetaost

Servering
250 g cocktailtomater, gärna på kvist
1–2 msk olivolja
1 msk färskpressad citronsaft
2 tsk socker
1/2 tsk flingsalt

1. Rostade tomater: Värm ugnen till 175 grader. Lägg tomaterna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och citronsaft, krydda med socker och flingsalt. Rosta tomaterna i mitten av ugnen ca 30 minuter.
2. Fräs spenaten i olja under omrörning tills den mjuknat, ca 1 minut. Låt spenaten kallna och krama ur vätskan. Hacka spenaten, skiva salladslöken och hacka örterna.
3. Vispa ihop cream cheese, citronskal och –saft, salt och chilipeppar. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i fetaost och vänd ner spenat, salladslök och örter.
4. Pensla pajformen med ca 1 msk av smöret. Pensla filodegsarken, ett i taget, med smöret och lägg dem efterhand i formen, så att de överlappar varandra och hänger en bit över kanten.
5. Bred ut fyllningen i pajskalet. Vik upp degkanterna över fyllningen krama dem lätt med handen, så att de blir lite skrynkliga och pensla dem med smöret. (Spraya gärna degen med lite vatten, så att den inte blir bränd i ugnen.)
6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg, den får gärna vara lite krämig i mitten. Garnera med de rostade cocktailtomaterna.

Annons
Annons

Quiche eggs benedict

En variant på quiche lorraine. Servera med hollandaisesås.
4-6 bitar

1 förpackning utkavlad färsk smördeg
1 pajform, ca 25 cm i diameter

Fyllning
3 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk dijonsenap
1 krm salt
1 krm nymalen svartpeppar
3 dl riven cheddarost
1 dl riven parmesan
150 g skinka i tunna skivor
1 knippa gräslök
Hollandaisesås till servering

1. Tryck ut smördegen i pajformen. Nagga med en gaffel och ställ kallt ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ihop ägg, grädde, senap, salt och peppar. Blanda i de båda ostsorterna. Häll fyllningen i pajskalet. Lägg i skinkan lite här och där, rör om försiktigt så att den blandas med äggsmeten.
3. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills äggsmeten stelnat och fått fin färg, ca 40 minuter.
4. Garnera med klippt gräslök och servera med hollandaisesås.

Krispig coleslaw

1 sommarkål eller spetskål, ca 500 g
1 knippa rädisor
Salt, peppar

Dressing
3 dl majonnäs
3 msk vit balsam- eller äppelcidervinäger
Salt, peppar, socker

1. Blanda majonnäs och vinäger i en bunke. Smaka av med salt, peppar och socker.
2. Ansa, dela och skär kålen och rädisorna i tunna skivor. Varva med dressingen på ett fat. Salta och peppra mellan varven.

Recepten är hämtade ur ”Pajer” av Lena Söderström, foto Eva Hildén. Bokförlaget Semic.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons