Recension

Anarchy in the UKRRebelljargong som håller

SVART KOMIK. Serhij Zjadan växlar mellan prosa, poesi och essä i sin muntert bittra skildring av livet i Ukraina. Här tycks det postsovjetiska ungdomsupproret bestå i ett avståndstagande från ansvar och duglighet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Den ukrainske författaren Serhij Zjadans intriglösa och erfarenhetsmättade roman ”Anarchy in the UKR” är rik på referenser till landets moderna historia. Det hela börjar som en reportageresa till platser förknippade med anarkisten Nestor Makhno som ledde en bondearmé 1918–21. Det spåret släpps sedan skenbart till förmån för en självbiografisk episodberättelse som svänger mellan beat- eller punktonfall, såriga tirader och skarpt urskilda, essäistiskt förgrenade tankebilder.

Istället för spänning erbjuds läsaren platskänsla och poetisk intensitet. Vare sig vi får del av berättarens fotbollsminnen, sexuella erövringar eller hans intryck från den orangea revolutionens masshändelser, drivs prosan framåt av en iakttagelseförmåga som med stor energi inventerar en mångfasetterad förlusterfarenhet.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons