Rebellfäste erövrat på Sri Lanka

Den långa striden om den tamilska gerillans starkaste fäste tycks vara över. Lankesiska regeringssoldater lyckades igår ta sig in i staden Kilinochchi i norra Sri Lanka.

Under strecket
Publicerad
Annons

Kilinochchi på norra delen av ön har under mer än ett årtionde fungerat som högkvarter för den motståndsrörelse som vill upprätta ett separat hemland för Sri Lankas tamilska minoritet.

Landets president Mahinda Rajapaksa kallade arméns erövring av staden för en stor seger, vunnen efter månader av strider. Men även om de separatistiska rebellerna, de tamilska tigrarna LTTE, drabbats av ett stort bakslag, så innebär det knappast slutet på det 25 år långa inbördeskriget. Öster och sydöst om Kilinochchi ligger ett stort djungelområde dit LTTE med all säkerhet kommer att retirera för att fortsätta gerillakriget mot regeringen i Colombo. Och i städerna är det troligt att bombattentat och självmordsattacker, som LTTE utfört tidigare, kommer att bli allt vanligare. Bara några timmar efter att Sri Lankas regering förklarat att Kilinochchi var i dess händer exploderade en bomb inne i huvudstaden Colombo. Två personer dödades.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons