Annons
X
Annons
X

Rebellerna nära Gaddafis högkvarter

Strider rasar nu inne i den libyska huvustaden Tripoli. Enligt talesmän för rebellerna kontrollerar Gaddafi nu bara området kring sitt högkvarter, totalt ungefär en femtedel av staden. Rebelltrupperna har även intagit det symboliskt viktiga Gröna torget och uppges ha mött minimalt motstånd.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI/AP

22:15: Flera medier publicerar den amerikanske presidentens Barack Obamas uttalande om situationen i Libyen. Det går att läsa på bland annat
al-Jazira och
The Guardian.

22:10: Tv-kanalen al-Jazira rapporterar att Natoflyg har skjutit ned en Scudrobot som avfyrats från Gaddafis hemstad Sirte.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  20:41: Enligt Tv-kanalen al-Arabiyya har rebellerna tagit kontroll över flygplatsen i Tripoli, rapporterar TT.

  Annons
  X

  En av Muammar Ghaddafis sönder, al-Mutassim, befinner sig i ledarens bostadskomplex Bab al-Azizya i Tripoli, uppger tv-kanalen utan att ange någon källa.

  20:30: TT rapporterar att Tv-kanalen al-Jazira publicerat uppgifter om att kvarlevorna efter två personer som kan vara Muammar Gaddafis son Khamis och den förre säkerhetschefen Abdullah al-Senussi har hittats.Underrättelsechefen är en av de personer som efterlysts av Internationella brottmålsdomstolen ICC. al-Jazira åberopade anonyma källor.

  19:59: Enligt tv-kanalen al-Jazira har Gaddafis äldste son Muhammed lyckats fly från sin husarrest med hjälp av regimtrogna trupper.

  19.16: Det finns uppgifter om att Gaddafi befinner sig på ett sjukhus i eller nära Tajoura öster om Tripoli, enligt bland annat tv-stationen Al-Arabiya, raporterar BBC News. Det är inte första gången det kommit uppgifter om att Gaddafi inte befinner sig i sitt högkvarter Bab al-Aziziya.

  17.16: Ännu en son till Muammar Gaddafi, förre fotbollsspelaren Saadi Gaddafi, har tagits till fånga av rebellerna, skriver TT som hänvisar till Reutersuppgifter från tv-stationen al-Arabiyya.

  17.09: Chefen för FN:s flyktingorgan UNHCR, Antonio Guterres, vädjar till alla sidor i striderna att garantera säkerheten för utländska medborgare som fortfarande befinner sig i Libyen, skriver BBC. Läs hans uttalande
  här.

  16.54: Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) säger att det är en glädjens dag för det libyska folket och för arabvärlden, skiver TT.

  Samtidigt pekar han på att svårigheterna med det arbete som nu ska utföras inte ska underskattas. Bland annat gäller det att få i gång den libyska ekonomin.

  Bildt tar också upp vikten av att det inte blir ett säkerhetsvakuum nu när Gaddafis styrkor är på väg att falla.

  Så länge oroligheterna består tror han att den svenska spaningsinsatsen fortsätter.

  16.25: TT skriver: Libyens rebelledare upplöste på måndagen Nationella övergångsrådets (NTC) kabinett och sparkade flera ministrar, i ett försök att tackla krisen efter mordet på rebellernas toppgeneral Abdel Fattah Younes för knappt två veckor sedan.

  Premiärminister Mahmud Jibril kommer att nominera ett nytt kabinett, sade en talesman för NTC.

  Bland annat har rebellernas finansminister, försvarsminister och informationsminister fått gå.

  NTC har fått kritik från flera håll för sitt agerande kring mordet.

  16.08: Oppositionen har tagit kontroll över den libyska statstelevisionen, som slutat sända. Det uppger en oppositionsmedlen för Reuters, skriver TT.

  15.46: Socialdemokraternas utrikestalesman Urban Ahlin säger till TT att han tycker att utvecklingen i Libyen är positiv, men tillägger att det finns ”stora utmaningar”.

  Enligt Ahlin har även EU-länderna ett ansvar för en utveckling mot demokrati och EU mycket att tjäna på ett politiskt och ekonomiskt välstånd i Libyen.

  – Vi i väst har begått ett otroligt misstag under lång tid där vi har kramat diktatorer för att få stabilitet och för att kunna stoppa flyktingströmmar och för att ta del av olja och gas.

  – Då har man sett emellan fingrarna med att diktatorerna behandlat sin befolkning på ett vedervärdigt sätt. I den meningen måste EU nu visa att vi vill något helt annat, säger Ahlin som inte är främmande för en förlängd svensk militärinsats, även om han menar att det är för tidigt att ge säkra besked.

  – Men vi utesluter inte att Sverige även fortsatt ska delta med soldater eller med militär verksamhet i Libyen, säger han.

  15.05: Presskonferensen fortsätter med att Jibril får frågor från journalisterna. Han bekräftar att rebellerna inte har kontroll över hela Tripoli.

  – Bab al-Azizyah med omnejd är fortfarande utom vår kontroll, så vi vet inte om han (Gaddafi) befinner sig där, säger Jibril.

  Jibril bekräftar även uppgifterna om att Gaddafis söner Mohammed and Saif al-Islam hålls fångna av rebeller.

  På frågan om vilken hans roll kommer att bli efter att Gaddafi förlorar makten svarar Jibril att ”den kommer att fortsätta”, så länge han inte förlorar kontrollen över ”de mål han strävar efter”, skriver al-Jazira.

  – Men jag räknar med att Libyens ungdom och revolutionärer kommer att vara beredda på ansvaret. Vi strävar efter fred, rättvisa och en nation av lag, tillägger han.

  Jibril säger att han hoppas att Gaddafi ska tas levande så att han kan ställas inför rätta.

  14.53: Jibril ber också rebellerna visa att libyerna är ett ”moderat religiöst” folk och han uppmanar alla att ”ta hand om och vakta både offentliga och privata tillgångar, skriver al-Jazira.

  Han tackar också det internationella samfundet.

  – Framför allt tackar vi alla länder som bistått med alla sorters stöd från födelsen av den här revolutionen till segerns ögonblick, säger Jibril, enligt al-Jazira.

  14.48: Mahmoud Jibril, premiärminister i Nationella övergångsrådet NTC, gratulerar under en presskonferens rebellerna som gått in i Tripoli. Han säger att Gaddafi försökt skrämma det internationella samfundet genom att hävda att islamistiska extremister var en del av rebellrörelsen. Enligt Jibril kommer rebellerna att lägga ner sina vapen så snart konflikten är över, och återgå till att vara ”produktiva” civila medborgare.

  14.40: Mahmoud Jibril, premiärminister i Nationella övergångsrådet NTC, håller en presskonferens. al-Jazira sänder direkt
  här.

  14.37: De Libyska rebellerna säger nu att det är möjligt att Gaddafis son Saif al-Islam kommer att ställas inför rätta i Libyen och inte vid internationella krigstribunalen i Haag, ICC. Tidigare idag berättade ICC:s åklagare Luis Moreno-Ocampo att man för samtal med rebellerna om att överlämna Saif al-Islam Gaddafi.

  14.30: TT skriver att fronten i öst fortfarande är låst vid oljestadenstaden Brega, trots framstegen i Tripoli.

  – Vi hoppas att de kommer att lägga ned sina vapen och retirera till Ras Lanuf och Sirte, säger Ahmed Omar Bani, rebellernas militäre talesman, till AFP.

  Ledaren för rebellernas militära råd, Abdel Hakim Belhaj, uppmanar regimen i Tripoli att lägga ned vapnen.

  ”Vi uppmanar dem att ge upp sina vapen, annars kommer de att utplånas”, meddelar han skriftligen till tv-bolaget al-Jazira.

  14.07: Guardian har gjort en
  interaktiv karta över striderna.

  14.03: Internationella migrationsorganisationen, IOM, säger att de har sänt ett skepp från Benghazi till Tripoli för att evakuera migranter. Skeppet beräknas anlända på tisdag, enligt en talesperson för organisationen.

  13.48: I lördags hoppade en av Gaddafis tidigare närmaste män, Abdel-Salam Jalloud, av och flydde till Italien. Nu säger han att han tvivlar på att Gaddafi kommer att ge sig, men att Gaddafi inte har modet att ta livet av sig, skriver Guardian.

  13.43: Rapporter om händelser på libyska ambassader runt om i världen strömmar in.

  I Sarajevo i Bosnien har polisen omringat ambassaden efter att ett dussin libyer har gått in i byggnaden, kastat ut bilder på Gaddafi och hissat rebellernas flagga, skriver Guardian. En tidigare ambassadanställd, Amira Berma, säger till nyhetsbyrån att ambassadören Salem AA Finnir är en hängiven Gaddafisupporter som vägrar lämna sin post.

  I Damaskus säger sig ambassaden ta nationella övergångsrådets, NTC:s sida, skriver AFP. I Algeriet har ambassaden sagt att man sympatiserar med rebellerna.

  I Turkiet har oppositionsmedlemmar hissat rebellernas flagga på ambassaden.

  13.23: EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy och EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso säger i ett gemensamt uttalande att EU står redo att hjälpa Libyens nationella övergångsråd att genomföra reformer i framtiden.

  De uppmanar Gaddafi att genast avgå för att undvika fortsatt blodspillan.

  Kommissionens talesman Michael Mann säger att EU:s sanktioner mot Libyen, vilket inkluderar att regeringens och statsägda företags tillgångar har frysts, kommer att fortsätta tillsvidare, men att sanktionerna ska hävas ”så fort vi bedömer att tiden är rätt för att hjälpa befolkningen”.

  12.58: EU behåller sina sanktioner mot den libyska regeringen tillsvidare, men kan upphäva dem ”ganska snabbt”, säger EU:s utrikeschef Catherine Ashton.

  12.50: Frankrikes utrikesminister Alain Juppe säger att ledarna för den libyska oppositionen väntas resa till Paris nästa vecka för att diskutera Libyens framtid utan Gaddafi.

  Ett möte med de utländska makter som har varit involverade i försök att stabilisera Libyen ska också hållas i den franska huvudstaden nästa vecka.

  12.36: Hela världen följer striderna i Tripoli, och många världsledare har uttalat sig. Se vad bland andra Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen, USA:s president Barack Obama och Hamas talesperson Sami Abu Zuhri säger
  här.

  12.26: Storbritanniens premiärminister David Cameron håller en presskonferens, och han säger bland annat att Storbritannien snart kommer att frigöra frysta libyska tillgångar.

  12.11: Rebellerna säger till Reuters att de är nära Gaddafis läger i Tripoli, men att Gaddafis styrkor gör motstånd. Ett ”stort antal” rebeller har dött i striderna i Tripoli, säger en av rebellernas talesmän till nyhetsbyrån.

  12.04: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt säger till TT att han tror att Sverige har mycket att bidra till när Libyen ska bygga upp ett fungerande samhälle igen. Han utesluter inte att en svensk trupp sänds till landet om regimen faller.

  – Sverige har varit en del av det militära engagemanget, som har spelat en stor roll för utvecklingen. De svenska insatserna har varit betydelsefulla, men vår kunskap är bäst på det humanitära området och där kan vi också på ett bra sätt bistå för att lösa sanitära problem, bygga upp skolväsende och andra utvecklingsresurser, säger han till TT.

  12.00: Luis Moreno-Ocampo, åklagare för ICC ska kontakta de libyska rebellerna och uppmana dem att överlämna Muammar Gaddafis son Saif al-Islam Gaddafi till ICC. Saif al-Islam Gaddafi tilfångatogs tidigare av rebellerna.

  11.35 Italiens utrikesminister Franco Frattini säger att Gaddafi kommer att ställas inför Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) i Haag om han tillfångatas. ”Erbjudandena om exil gjordes flera gånger, men deadlinen har passerats nu. Den enda väg som finns kvar är rättvisans väg, rättvisan i ICC.” Gaddafi efterlystes av rättegången i juni, misstänkt för brott mot mänskligheten.

  11.25 Enligt al-Jazira flyger Natos flygplan lågt över Tripoli. Det är dock oklart om de är på spaningsuppdrag eller söker efter mål. De hårda striderna kring Bab al-Azizya uppges ha spridits till området al-Hani och en rebell säger till satellitkanalen att regimens trupper är starkare än rebellerna på flera viktiga platser i staden. Strider ska också ha brutit ut på flygbasen Mitiga. Enligt rykten har regeringstrupper i förorten Tajoura börjat förhandla om sin kapitulation.

  11.15 En talesperson för rebellernas libyska ambassad i London säger att rebellregeringen nu gör sig redo att flytta från Benghazi i öst till Tripoli.

  11.00 Enligt de senaste uppgifterna har regimens stridsvagnar trängt från regeringshögkvarteret till Gröna torget som tidigare varit under rebellernas kontroll.

  10.35 Enligt al-Jaziras reporterteam i Tripoli utgörs det största hotet av krypskyttar som regeringen posterat på olika platser i huvudstaden, främst i områdena kring Gaddafis högkvarter Bab al-Azizia som fortfarande kontrolleras av regimen.

  10.20 Sydafrikas utrikesminister Maite Nkoana-Mashabane säger att landet inte skickat några flygplan för att hämta Gaddafi men att Sydafrika inte heller automatiskt och omedelbart kommer att erkänna rebellregeringen när Gaddafi faller.

  10.15 Flera ledare uppmanar nu Gaddafi att lämna ifrån sig makten. Italienske utrikesministern Franco Frattini, Storbritanniens premiärminister David Cameron och Danmarks premiärminister Lars Loekke Rasmussen har alla manat ledaren att överlämna makten till rebellerna.

  09.52 Trots att slaget om Tripoli är långt ifrån över talar EU redan om ett Libyen utan Gaddafi. Michael Mann, talesperson för EU:s utrikeschef Catherine Ashton, säger att planeringen är i full gång. ”Vi har flera olika scenarier utarbetade för hur vi ska hjälpa Libyen efter Gaddafi.”

  09.46 Rebellerna har tagit kontroll över den statliga internetleverantören och startat upp verksamheten igen. Efter sex månaders nedsläckning har nu Tripoli tillgång till internet. Två statliga mobiloperatörer uppges ha erbjudit sina abbonenter gratis samtal.

  09.39 Enligt BBC rasar ett ”väldigt stort slag” precis utanför Bab al-Azizia i Tripoli.

  09.35 Satellitkanalen al-Jazira avslöjar att Gaddafis personal förhandlar med sydafrikanska diplomater om var ledaren kan ta vägen när han störtas. Enligt källor vill Gaddafi fly till Sydafrika, men det verkar troligare att han hamnar i Zimbabwe eller Angola.

  09.25 Flera rykten cirkulerar om att Gaddafi lämnat staden och flytt. Men enligt den franska nyhetsbyrån AFP befinner sig han fortfarande i Tripoli.

  09.19 Flera journalister och experter är förvånade över hur snabbt rebellerna kunna tränga in i Tripoli. Även om hårda strider rasar kring Gaddafis högkvarter Bab al-Azizia verkar de regeringstrogna trupperna ha lämnat sina poster under natten. Enligt professor Fawas Gerges på London School of Economics kan det tyda på att Gaddafi inte befinner sig i Tripoli utan i sin hemstad Sirte längre österut.

  09.11 Oljepriserna föll på måndagsmorgonen efter spekulationer om att konflikten i Libyen kan vara på väg mot ett slut och oljeexporten återupptas. Innan upproret bröt ut var Libyen världens 17:e största oljeproducent med en daglig produktion på 1,6 miljoner fat.

  09.00 President Obama säger att Gaddafi måste inse att han inte längre kontrollerar Libyen och
  uppmanar honom att lämna ifrån sig makten.

  08.46 BBC-reportern Jonathan Head, som befinner sig i staden Misurata strax öster om Tripoli beskriver oppositionens styrkor som spridda grupper med egna befälhavare och agendor. Head tror att Libyens främsta framtida utmaning blir att samordna och kontrollera de olika grupperna.

  08.40 Guma el-Gamaty, rebellernas talesperson i Storbritannien, säger till BBC att det bara är en fråga om timmar innan Gaddafi faller. Han upprepar tidigare uppmaningar om att Gaddafi måste skonas så att han kan ställas inför rätta.

  08.25 Inne i tätbefolkade Tripoli har Nato inte kunnat använda sig av luftanfall för att stötta rebellerna på samma sätt som utanför staden. Enligt New York Times har Nato dock bidragit med underrättelseinformation och kommunikationer för att den sista framstötningen mot Tripoli skulle bli framgångsrik.

  08.11 Amerikanska CNN:s reporter Sara Sidner skriver på
  Twitter att rebeller nu strömmar in i Tripoli i vanliga bilar. Matthew Price, som är reporter för brittiska BBC, rapporterar om explosioner, skottlossning och rökutveckling på flera ställen i staden.

  08.05 Källor inom rebellerna uppger för al-Jazira att en stridsvagn precis lämnade Gaddafis högkvarter och öppnade eld inne i Tripoli.

  08.00 Nato har varit försiktiga med att kommentera nattens dramatiska händelser men i
  ett uttalande sade militäralliansen generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen att Gaddafis regim ”uppenbarligen höll på att smulas sönder” och att ledarens militära enheter kommer att bombas från luften om de gör ”några hotfulla förflyttningar mot det libyska folket.”

  07.50 Glädjescener utspelades på Gröna torget i Tripoli i natt när flaggviftande libyer sköt i luften och firade vad de kallar ”Muammar Gaddafis sista timmar.”

  07.45 Ordföranden för rebellernas Nationella övergångsråd sade på måndagsmorgonen för att kampen inte är över. ”Jag varnar er, det finns fortfarande fickor av motsånd i och omkring Tripoli.”

  07.40 Gaddafi sänder fortfarande budskap via den statliga tv-kanalen från okänd ort. Under natten manade han Libyens
  klaner och stammar att komma till Tripoli och försvara landet. De regeringstrogna trupperna kontrollerar fortfarande området kring Gaddafis högkvarter Bab al-Azizia och hotellområdet där utländska journalister bor.

  07.35 Under morgonen bekräftade Internationella brottsmålsdomstolen (ICC) att Gaddafis son Saif al-Islam har gripits. Dessutom tros Gaddafis äldste son sitta i husarrest. Rebellerna har lämnat försäkringar om att Muammar Gaddafi själv kommer att skonas om han ger sig fredligt, och att han ska ställas inför rätta i Libyen och ingen annanstans.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: ALEXANDRE MENEGHINI/AP Bild 1 av 6
  Foto: ESAM OMRAN AL-FETORI/REUTERS Bild 2 av 6
  Foto: ALEXANDRE MENEGHINI/AP Bild 3 av 6

  Enligt rebellerna själva är en styrka på 600 man nått utkanten av byn Jedaim och kom under tung beskjutning från regimens styrkor på östra sidan av staden.

  Foto: AP Bild 4 av 6

  Invånare i Tripoli som firar nyheten att rebellerna nått staden.

  Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / AP Bild 5 av 6

  Invånare i Tripoli som firar nyheten att rebellerna nått staden.

  Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / AP Bild 6 av 6
  Annons
  X
  Annons
  X